Skatteregler kan bety Scancem-utflagging

Scancem går glipp av afrikanske skattefordeler på grunn av det norske regelverket. Nå vurderer Heidelberg Cement å flytte datterselskapet ut av Norge.

Heidelberg Cement-eide Scancem driver med sementvirksomhet i Afrika og styres fra Norge. Det afrikanske landet Togo lokker med lave skatter for å tiltrekke seg utenlandske investorer, og Scancem fikk det samme tilbudet dersom de ville bygge en ny fabrikk til 1,5 milliarder kroner i landet.

Scancems skatterådgiver varslet derimot selskapet om at de såkalte Nokus-reglene ville slå inn i en slik avtale. Togo regnes som et lavskatteland, og derfor må det norske selskapet betale skatt til Norge på investeringen (på grunn av at skatten blir lavere enn to tredjedeler av skattenivået for tilsvarende virksomhet i Norge), skriver Dagens Næringsliv.

- Våre tyske eiere mener det er meningsløst å drive virksomhet gjennom Norge med slike skatteregler, sier konsernadvokat Arne-Jørg Selen i Scancem til DN.

Han forteller at Heidelberg Cement har varslet at de vil vurdere å flytte virksomheten dersom skattereglene ikke blir endret.