Økernly borettslag

Økernly borettslag

Sted: Økern i Oslo

Prosjekttype: Tre blokker med til sammen 50 leiligheter inkl. 8 leiligheter tilpasset personer med nedsatt funksjonsdyktighet. I en av blokkene er det også bygget barnehage i de to nederste etasjene.

Entreprisekostnad eks.mva:
76 millioner kroner

Byggherre: OBOS Nye Hjem og Eiendomsspar (50/50)

Byggeledelse: OBOS Prosjekt

Totalentreprenør: AF Bygg Oslo

Arkitekt: Arkitektskap

Landskapsarkitekt: Gullik Gulliksen

Rådgivere: RIB og RIG: Seim & Hultgreen - RIA: Multiconsult - RIBr: Sweco - RIV: Hjellnes Consult

Underentreprenører/leverandører: Rørlegger: Ing. Sverre Hollie - Elektro: StopLight Elektro - Ventilasjon: TK-Ventilasjon - Badekabiner: Part - Stikker: Terratec - Grunnarbeider: Oslo Anlegg - Råbygg: Kynningsrud Prefab - Heis: Kone Heis - Parkett: Tremiljø Prosjekt - Kjerneborer: Askim Betongsaging - Byggevarer: Optimera - Leie av utstyr: Ramirent - Spunt: Entreprenørservice - Kjøkken: Norema - Maler: Malermester Buer - Blikkenslager: Franke Onsrud - Flisleveranse: Bergersen Flis - Brannisolering/branntetting: KAEFER Construction - Tømrerarbeider: Olssons Byggservice og Säffle Byggkomponenter - Innvendige tømrerarbeider: Gipsbyggern - Trapper og rekkverk: Normeck - Byggtapetsering: Ragnar Andersson - Fasadeplater: Ivarsson - Gulvsparkling: Oslo Flis og Gulvavretting - Taktekking: Loggia Tak - Himlinger: Asker Innredning - Dører: Norgestre - Vinduer: Norgesvinduet - Fuging vinduer/dører: Øyan & Schie - Utomhus: Tronslien

OBOS Nye Hjem og Eiendomsspar fortsetter boligbyggingen langs Økern Torgvei på Økern i Oslo. Rett før jul ferdigstilte AF Bygg Oslo et utsolgt Økernly borettslag.

 Økernly borettslag er tegnet av Arkitektskap og består av tre hus med til sammen 50 leiligheter og en barnehage. Nærmeste nabo er Torgveien borettslag med 176 leiligheter som samme utbygger ferdigstilte i 2009.

AF Bygg Oslo startet byggingen av Økernly borettslag i august 2010 og overleverte prosjektet 16 måneder senere, en måned tidligere enn opprinnelig planlagt.

– Byggetiden var satt til 17 måneder, men vi hadde et stort ønske om å være ferdig til juleferien og det medførte at vi måtte kutte byggetiden med en måned, forteller Vidar Hofseth, prosjektleder i AF Bygg Oslo.

AF inn i tidlig fase
AF Bygg Oslos totalentreprisekontrakt på 76 millioner kroner eksklusive moms er en forhandlet kontrakt. Ifølge Hofseth ble de som entreprenør koblet inn i prosjektet allerede ett år før byggestart.

– Det har vært veldig positivt å være med i de ulike fasene frem mot igangsettelse. Vi fikk dermed muligheten til å utvikle prosjektet i tett samarbeid med arkitekt og byggherre. Entreprenører tenker litt annerledes enn det arkitekt og byggherre gjør, spesielt med tanke på å planlegge entreprenørvennlige løsninger. Vi føler det var en veldig god prosess frem mot oppstart og vi merket at vi kjente prosjektet veldig godt da vi startet byggingen, sier Hofseth.

Inspirert av Tangerud
Økernly borettslag består av tre punkthus med fire, seks og åtte etasjer. Blokkene har også felles parkeringskjeller. De to høyeste bygningene inneholder 2- og 3-roms leiligheter, mens den laveste skiller seg ut i både farge og innhold. I de to nederste etasjene i det laveste huset er Økernly barnehage på plass, mens i de tø øverste etasjene er det bygget åtte leiligheter for personer med nedsatt funksjonsdyktighet. 

– Denne delen av prosjektet er inspirert av Tangerudbakken borettslag, og inneholder i tillegg til leilighetene fellesarealer med blant annet spiseplass og TV-stue. Det er også bygget noe arealer for personalet fra bydel Bjerke som bistår beboerne, forklarer Hofseth.

Muntrer opp omgivelsene
Arkitekt Åse Aspen fra Arkitektskap forteller at prosjektet i utgangspunktet var planlagt med ett punkthus og en lamellblokk. Lamellblokka ble imidlertid delt i to punkthus fordi arkitekt mente det ville gi mer luft og letthet til prosjektet.

Alle tre bygningene er kledd med sementbaserte fasadeplater fra leverandøren Ivarsson. Aspen begrunner barnehageblokkas sterke rødfarge og mønsteret i de to høyeste punkthusene med et ønske om å skape «et blikkfang» som muntrer opp omgivelsene. 

– Vi håper byggene fanger litt oppmerksomhet fra folk som passerer, og at de tilfører området noe positivt. Når det er sagt mener vi også at vi har valgt platefarger som passer godt til bebyggelsen uten å bli likegyldig, sier Aspen.

Vestvendt
Arkitekten forteller videre at tomta ligger i en vestvendt bratt skråning. Med noen få unntak i den laveste huset, har derfor alle leilighetene vestvendte balkonger med gode lys- og solforhold og god utsikt. Leilighetene har forøvrig normalt god standard med eikeparkett på gulver, malte overflater, Norema-kjøkken og prefabrikkerte flislagte badekabiner fra leverandøren Part AB. Vannbåren varme i gulvene gir en ekstrakvalitet til leilighetene.

Krevende tomt
Økernly borettslag er fundamentert delvis rett på fjell og delvis på sprengstein. Råbygget er en komplett prefableveranse fra Kynningsrud Prefab. En spuntvegg langs deler av tomta har sørget for å støtte opp den sterkt skrånede tomta under bygging.

 – Tomtas høydeforskjell har krevd litt ekstra både under planlegging og gjennomføring av prosjektet, sier Vidar Hofseth. Plasstøpte støttemurer og trapper er bygd for å ta opp høydeforskjellene i uteområde.

– Tomta har også skapt sine utfordringer med tanke på logistikk og riggplass, men det vi faktisk sleit mest med i en periode i fjor vinter var all tungtrafikken som kjører på Økern Torgvei. Nesten daglig sto det trailere på kryss og tvers og stoppet trafikken inn til byggeplassen. Dette skapte utfordringer når vi selv skulle inn med x antall semitrailerlass med prefab, sier Hofseth.

Tekst og foto: Ådne Homleid


Flere prosjekter