Damsgårdsveien 45

Damsgårdsveien 45

Sted: Bergen

Prosjekttype: Nybygg

Kontraktssum eks mva:
27,4 millioner kroner

Bruttoareal: 1.681 kvm

Byggherre: Damsgårdsveien 45 AS

Totalentreprenør: Lab Entreprenør

Arkitekt: Og Arkitekter

Rådgivere: RIB: Rambøll - RIV og RIE: YIT - RIAku og RIBr: Sweco - RIGeo: Cowi

Underentreprenører/leverandører: Oppmåling: Skanska Geo Survey - Grunnarbeider: Halvorsen GT - Peling: FAS - Trappeelementer: Førde Sementvare - Balkonger Con-Form - Gulvstøp: Industrigulvspesialisten - Stålkonstruksjoner: BSI - Taktekking: Mestertak Bergen - Vinduer: H-vinduet Magnor - Fasader: Sognnes Bygg - Balkonginnglassing og rekkverk: BBB Bergen - Tømrer, vinduer, dører og listverk: Nævdal Bygg - Maler: Malermester O. Paulsen & Co - Parkett: Format - Flisleverandør: Norflis - Flislegger: Murmester Petter Pettersen - Rør, elektro og ventilasjon: YIT - Branntetting: Firesafe - Sprinkler: Sprinkler Vest - Lås og beslag: Låsservice - Innredning: Designa Kjøkken - Utomhus: Gravdal Hage & Anlegg

I Damsgårdsveien 45 ved Damsgårdssundet i Bergen har LAB Entreprenør AS ført opp et bygg med 13 leiligheter og næringslokaler. Bygget er tegnet av Og Arkitekter AS.

Anleggsleder Knut-Helge Iversen i LAB Entreprenør forteller at bygget har fem etasjer og er på 1.681 kvm. LAB Entreprenørs kontraktssum er 27,4 mill kr eks mva. Tiltakshaver er Damsgårds-
veien 45 AS. Oppføringen har skjedd i samspillsentreprise. Byggetart var i februar 2011. Leilighetene ble overlevert i slutten av januar i år.

Høy standard
De 13 leilighetene har tre ulike størrelser; 66,5, 69,6 og 89,7 kvm.
Åtte ligger ut mot Damsgårdssundet. Knut-Helge Iversen beskriver standarden som høy, med blant annet integrerte hvitevarer, tv og bredbånd via fiber og porttelefon.

– Kjøperne hadde mange tilvalgs-
muligheter. Leilighetene har parkett på gulv, flislagte bad og gipsvegger. I noen rom er det faste betonghimlinger mens det i andre er nedsenkete gipshimlinger. Alle leilighetene har universell utforming og egne balkonger eller terrasser. På den delen av taket som vender mot Damsgårdsveien er det en felles takterrasse på 130 kvm.

Alle leilighetene har egen parkeringsplass i p-anlegget under naboprosjektet Måken. Vinduene er i tre og kledd med aluminium.

Oppvarming skjer med radiatorer der vannet varmes opp med fjernvarme. Vinduene har en U-verdi på 1,0. Det er 35 cm isolasjon i taket og 25 cm i veggene. Bygget er trykktestet og luftutskiftning per time er på 0,96. Leilighetene er fullsprinklet og har balansert ventilasjon med varmegjenvinning. Det skal bygges bossuganlegg langs Damsgårdsveien.

Bygget har rektangulær form. Bærende konstruksjon er i plasstøpt betong. taket er svakt buet, isolert og tekket med takbelegg. Fasadene er kledd med hvite keramiske fliser, med unntak av veggen mot Damsgårdssundet som består av glass og mørke keramiske fliser. Dette gir tilnærmet vedlikeholdsfrie fasader.

Område i forvandling
Tomten er på ett mål og ligger mellom Damsgårdssundet og Damsgårdsveien rett utenfor Bergen sentrum. Tidligere lå det maritim industri på begge sider av Damsgårdssundet. Etter flere tiår med forfall pågår det nå en fornying til bolig og lettere næringsareal i området. Deler av tomten ligger på en gammel sjøfylling. Bygget er derfor fundamentert på 55 stålkjernepeler på inntil 12 meter. Det ble funnet og fjernet forurensete masser på tomten. Bygget er beskyttet mot radon med duk og utfuftingsrør.

Knut-Helge Iversen forteller at byggingen har gått greit.

– De største utfordringene vi har hatt er trang tomt med liten riggplass og dårlig vær høsten 2011. Vi har hatt et godt samarbeid med NCC om vareleveranser. NCC bygger på nabotomten på andre side av Damsgårdsveien. 35 personer var med da aktiviteten var på topp.

Utsikt viktig
Sivilarkitekt og partner i Og Arkitekter, Ulf Røstøen, forteller at det viktigste designkriterium var at flest mulig av leilighetene fikk utsikt mot Damsgårdssundet.

– På grunn av at bygningskroppens bredde ikke kunne overstige 13,8 meter var dette litt av en utfordring, spesielt siden alle leilighetene samtidig skulle ha universell utforming. Av byggets 13 leiligheter har 8 direkte utsyn mot fjorden. Videre så vi det som helt vesentlig at det måtte være mye glass og utsikt mot sundet, i motsetning til noen av nabobyggene hvor man har lukket seg inne og redusert sjøutsikten.

– Byggene både på nord- og sørsiden av nr. 45 er oppført av en annen utbygger, og for å markere dette, har vi valgt å benytte en annen takform og andre fasadematerialer. Toppetasjen har fått et buet tak, bygget opp av kurvete laminerte dragere.

– Bygget ligger helt i sjøkanten og det er blitt bygget en promenade foran bygget som blir en del av den offentlige promenaden som går langs hele Damsgårdssundet.

Utenfor denne promenaden skal det bygges en privat marina som i første rekke er tiltenkt eierne i nr. 45, men hvor også naboer kan kjøpe seg inn. For å understreke det maritime miljøet er det planlagt en båtforretning i første etasje.

Tekst og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter