Tangen Sentrum Nærsenter og Tangen Torg

Tangen Sentrum Nærsenter og Tangen Torg

Sted: Tangen, Nesodden

Bruttoareal: 17.500 kvm (4.000 kvm bolig, 9.000 kvm næring)

Prosjekttype:
Kjøpesenter og boliger

Byggherre kjøpesenter:
Tangen Sentrum Nærsenter AS

BTA: Nybygg 4.600 kvm, rehab./ omby. av eksisterende: 4.000 kvm

Kontraktsum eks mva:
104 millioner kroner

Byggherre boliger:
Tangen Torg AS

BTA: 4.200 kvm

Kontraktsum eks mva:
52 millioner kroner

Totalentreprenør:
Veidekke Entreprenør

Arkitekt: Meinich Arkitekter

LARK: IN´BY

Byggherreombud:
Fagerstad Utvikling

Rådgivere: Tekniske fag: Itech - RIB nybygg og prefab: Kynningsrud - RIB eksisterende: Proplan - RIBR: Roar Jørgensen - RIA: Norconsult - Rådg. veg og RIV VVS: Asplan Viak - RIG: Bjørn Strøm - RIE: Schneider Electric / Proxll - RIE bolig: Brann Tek - RI fjellsikring: Multiconsult - RI varme-
sentral: Brede Sillerud

Underentreprenører/leverandører: Grunn: Svein Tyreng / Leif Grimsrud - Sanitær: NVS - Elektro: Vestby Elektroservice - Ventilasjon: Oras Klima - Heis og rullebånd: Kone - Tømring boliger: Betong & Tre / Byggmester Tom Martinsen - Taktekking: Loggia Tak - Butikk-
fronter, glass og aluminium: Saint-Gobain Bøck-mann - Maling og gulvbelegg: Malermester Leif Thorvaldsen - Ståldør montering: Østerås Bygg - Rullegitter og branngardin: Haby Norske Sjalusier - Porter: Aktiv Montasje - Blikken-
slager: Eivind Haukjem - Stålarbeider: Fas-Tec - Brannisolering: Firesafe - Kjøkken: Sigdal - Parkett og Granab-
gulv: Bo Andrén - Kjerneboring / riving: Kapptec - Gulvsparkling: Euro Gulv - Asfalt: Kolo Veidekke - Gulvstøp: Murerfirma Jan Engebretsen - Fugearbeider: Øyan & Schie - Flislegger: BBM i Norge - Lås og beslag: Møller Undall - Anleggs-
gartner: Calluna - Automatikk: Autologic - Himling: Akustikk Innredning - Byggevarer: Ski Bygg - Vinduer: Lian Trevarefabrikk - Fasadepuss: Sto - Tredører: Dooria Utvik - Ståldører: Dalo

På Nesodden er et av landets første kjøpesentre nå rehabilitert og bygget ut, og har fått fire boligblokker over en felles parkeringskjeller.

Veidekke Entreprenør, distrikt Oslo, i samarbeid med distrikt Follo/indre Østfold, har vært totalentreprenør både på rehabilitering og tilbygg på nærsenterdelen og for de 36 leilighetene i de fire boligblokkene på Tangen Torg. Bak byggherrenavnet Tangen Sentrum Nærsenter AS, finner vi Norgesgruppen Eiendom, mens samme gruppe og Veidekke Eiendom har hver sin eierhalvdel i Tangen Torg AS. Kontraktene har en samlet verdi på ca. 160 millioner kroner eks. mva.

– Senteret var gammelt og utdatert. Den eldste delen var fra 1957, men er på- og ombygget mange ganger etter det, sier prosjektsjef i Norgesgruppen Eiendom, Trond Enger.

– Det har vært en særs lang og tung byggesak å få gjennom. Den var forankret i kommuneplanen fra 1998, men reguleringen ble ikke klar før i 2008.

Mange krav
Mye har forandret seg siden Meinich Arkitekter kom inn i prosjektet i 2000.

– Det lå en rekke kompliserte føringer i kommuneplanen. Vi fikk blant annet ikke bygge så mange boliger som opprinnelig var tenkt. Sentrum er jo delvis en åpen bebyggelse, og kommunen var opptatt av å ivareta de kommunale friarealene som grenser til prosjektet. Det nye senteret skulle også være i to separate deler, men dette kravet gikk man senere bort fra, sier Ragnhild Torsteinsrud-
Smith i Meinich Arkitekter.

Det nye volumet på senteret ligger tverrstilt i forhold til det eksisterende, og har parkeringskjeller med ca. 200 plasser for kunder og beboere. Over deler av næringsarealene og mellom tre av blokkene er det et større, halvprivat fellesområde med fine uteområder for beboerne.

Tålmodige leietakere
– Ikke overraskende er det hensynet til og begrensningene som ligger i et senter i full drift som utgjør store utfordringer. Jeg skjønner at leietakere kan ha vært frustrerte, det har det vært for oss også. Det har vært en del riving, som naturligvis medfører støy. Men vi har forsøkt å legge de mest støykrevende virksomhetene utenfor forretningenes kjernetid mellom 9 og 13, sier Veidekkes prosjektleder Erik Seiersten.

Den nye delen på nærsenteret, i alt ca. 4.600 kvm, åpnet i juli 2011. Fra da av hadde Veidekke tilgang til de ca. 3.900 kvm av det gamle senteret som skulle rehabiliteres.

– De forskjellige påbygningene over årtier var mangelfullt dokumentert. Vi måtte foreta hulltakinger og forsøke å få en oversikt etter hvert som arbeidet gikk. Den største leietakeren, Meny, hadde åpent frem til oktober, midt i vår byggeplass. Med varer og avfall, og kunder ut og inn, som gikk der de var vant til å gå. Det var en logistikkmessig utfordring, minnes Seiersten.

Helhetlig
Lokalene ble ribbet helt ned, fellesarealer har fått ny himling, nye skjørt, fliser og glassfronter. I tillegg er det utført fasaderehabilitering. Veidekke har også utført innredningsarbeidene for en del av leietakerne. Nå er ca. 25 leietakere på plass, en del av dem er nye. Det er ikke lett å få øye på skillet mellom gamle og nye lokaler.

– Vi la ned mye arbeid i å få alt til å se ut som en sammenhengende og helhetlig bygningsmasse, selv om det opprinnelig var et fragmentert og differensiert senter satt opp i mange byggetrinn. Nå fremstår alt som et nytt og moderne senter, sier Torsteinsrud-Smith.

Boliger
Tre av blokkene ligger oppå næringsarealene, den fjerde ligger på mark mot vest. Alle har direkte heis ned i parkeringsarealene.

– Kommunen hadde krav om flere leiligheter, med mindre størrelser. Etter hvert ble det allikevel konkludert med at det var ønskelig med noe større boflater. Leilighetene er gjennomgående og varierer i størrelse mellom 62 og 111 kvm, der snittet ligger på 87 kvm. Alle har gode lysforhold og utsikt. De øverste leilighetene har også takterrasser, sier Torsteinsrud-Smith. I tillegg til puss er det også tegl, glass, aluminium og kunststoffplater i fasadene.

Av tilleggsarbeidene kan nevnes at Veidekke også har rehabilitert en av de tilliggende gateløpene, Vestoppfaret, der støyskjerm og nytt VA-anlegg er på plass. Torget foran Tangen Senter Nærsenter må ses i sammenheng med det opparbeidede arealet foran kommunesenteret og i den nye miljøgata.

– Her har det vært et stort engasjement fra kommunen. Det er et ønske at torget med sitteamfiet skal kunne fungere også i offentlige sammenhenger, sier Torsteinsrud-Smith.

Alt samtidig
– Det er jo alltid krevende å bygge i et senter i full drift, men her gikk det relativt greit og etter planen. Men det ble jo veldig utfordrende for Veidekke når kommunen samtidig bygde ny ungdomsskole og kommunesenter på den andre siden av gata. I tillegg kom opparbeidingen av gata mellom disse til en miljøgate. Det ble bygget på alle kanter av senteret, det gjorde det vanskelig for kunder å komme til. Alt dette har nok påført naboene påkjenninger. Alternativet hadde vært å bygge etter hverandre, prosjekt for prosjekt. Men da hadde Tangen vært en sammenhengende byggeplass i fire – fem år. Nå ble det tross alt gjort unna på ett og ett halvt til to år, påpeker Enger.

Tekst og foto: Trond Joelson


Flere prosjekter