Tøffe tider for taket

Tak på hus og hytter må tåle store belastninger gjennom vinteren, men noen enkle grep kan spare deg og din lommebok for store, unødvendige kostnader.

Stormene "Dagmar" og "Berit" førte til erstatningsskader for over 1 milliard kroner. I tillegg har snøen nå lagt seg over store deler av landet, og mer er ventet i ukene som kommer.

Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO) melder om at stormen "Dagmar" bidro til 14.600 skademeldinger og erstatninger på 875 millioner kroner. Uværet "Berit" gjorde skader for 275 millioner. Ikke siden nyttårsstormen i 1992 har landet blitt så hardt rammet av uvær. Mange av skadene er ødelagte tak på hus og hytter, da taket er særlig utsatt for vær og vind. Det påfølgende snøfallet kan også gi store belastninger på taket.

Administrerende direktør i Icopal, Geir Haugersveen, forteller at mange kan få seg en overraskelse om de tar det for gitt at taket klarer seg selv uten tilsyn og vedlikehold.

- Uansett alder på taket er mye penger å spare på å sjekke taket jevnlig. Oppdager du en skade tidlig, kan det være verdt å ta seg litt tid til å kontrollere takets tilstad. Over hele landet er det mange gamle tak som vil få problemer med snøfallet denne vinteren, sier Haugersveen.

Men det er ikke bare taket som får unngjelde for vær og vind. Tette og ødelagte takrenner kan gi store vannskader fra snøsmelting, og selv små lekkasjer kan føre til mugg og råte.

Icopals 5 råd for vedlikehold av taket om vinteren:
Tak på hus og hytter bør helst sjekkes hver vår og høst, samtidig som du koster av eventuelle greiner og barnåler, og renser takrennene. Det er likevel ting du kan gjøre nå med én gang, selv om snøen allerede har lagt seg:

Måk snø!
Med mye tung snø på taket kan vekten komme opp i flere tonn. La de nederste 10-20 cm være igjen for å unngå å skade takbelegget med snøskuffen.

Sjekk takrenner grundig
Er takrenner og eventuelle ventilasjonshetter i god stand? En av de vanligste kildene til vanninntrengning er at takrenner er tilstoppet med løv slik at smeltevann fra snø dermed renner inn under taket. Se etter istapper Er takflaten varm, slik at istapper dannes og henger ned over takrennene? Dette kan være tegn på feil i taket, f.eks. for dårlig isolasjon.

Inspiser taket fra innsiden
Er takbordene misfarget, eller har sopp, råte eller dårlig lukt? Finner du lekkasjemerker ved gjennomføringene ved pipe eller ventilasjonshetter? Er svaret ja på ett eller flere av disse spørsmålene er det fare for skader som gir lekkasje til undertaket.

Pass på sikkerheten!
Ingen tak er verdt å risikere helsa for. Ikke gå opp på taket uten sikring og sko med sklisikre gummisåler.

Lettere tak fører til mindre skader
Selv om bevisstheten rundt tak i Norge foreløpig er relativt lav, ser Haugersveen at stadig flere huskjøpere velger lettere tak når de skal bygge eller legge nytt tak.

- Vi ser at folk i større grad enn før velger lette og stormsikre tak. Vårt eget Decra-tak er nå Norges mest solgte tak til eneboliger, og det var særlig etter stormen i 1992 at folk begynte å etterspørre stormsikre tak som Decra. Det at taket i seg selv blir lettere, gjør også at huset tåler en tilsvarende større snømengde oppå, avslutter Haugersveen.