Nesoddtunet bo- og servicesenter

Nesoddtunet bo- og servicesenter

Sted: Bjørnemyr på Nesodden

Bruttoareal: 2.200 kvm

Prosjekttype: Nybygg

Byggherre: Nesodden kommune

Totalentreprenør: Bermingrud Entreprenør Østfold

Kontraktsum eks. mva:
43,8 millioner kroner

Byggherrerepresentant:
Oslo Bygge Administrasjon

Arkitekt og LARK: Ottar Arkitekter

Rådgivere: Rådgiver energi: Itech - RIB: Hjellnes Consult - RIB råbygg: SKV - RIB prefab: Spenncon - RIA: Brekke & Strand Akustikk - RIG: Ing. Albert Ølnes - RIE og utførende: Installatøren

Underentreprenører/leverandører: Grunn og utomhus: Leif Grimsrud - Betongarbeider: Bermingrud Entreprenør Oslo og Akershus Ventilasjon: GK Norge - Rør: VVS Comfort - Tømmer: ESG Eiendom - Peling: Smefa - Glassfasader: Saint-Gobain Böckmann - Utv. vinduer: Lian Trevarefabrikk - Tekking: Loggia Tak - Branntetting: Skjold Brannsikring - Mur- og pussarbeid er: ABC Pussteknikk - Mal og flis: Bygg & Mal - Kjøkken: HTH - Blikkenslager: Sigfred Bentzen & Sønn - Personløftere og skylleutstyr: Molift - Solavskjerming: Hella Solcom - Kjølerom: Huurre - Ståldører: Norfo - Innvendige dører: SSC - Ståltrapp og deler av rekkverk: Moss Montering - Gangbro, og balkonger: Åkrene Mek. - Lås og beslag: Møller Undall - Gulvbelegg: Malermester Buer

På en usedvanlig beliggenhet, som gir en utrolig utsikt, har det nye tilbygget til Nesoddtunet bo- og servicesenter gitt 32 nye sengerom, fordelt over to etasjer.

Også på Nesodden er behovet for institusjonsplasser større enn tilbudet. Fra 2012 skal kommunene gjennom Samhandlingsreformen ha et visst ansvar for innbyggernes behov for helse-
tjenestene, uavhengig av om tjenestene skal leveres av kommunal omsorgstjeneste eller av statlige sykehus. 

– Denne reformen kan utvides, og med disse nye plassene er vi nå føre var og godt forberedt, sier Nesoddtunets virksomhetsleder Per Kristian Larsen.

Formen på den eksisterende bygningsmassen på Nesoddtunet ligger fløyvis i en sammenhengende vifteform mot nord. Den nye fløyen er lagt til som et ytre element i Y-form og er via en gangbro i to etasjer forbundet med den opprinnelige delen.

Bermingrud Entreprenør Østfold har i en totalentreprise verdt 44 millioner kroner, bygget den nye fløyen på vel 2.200 kvm.

– I 2010 ferdigstilte vi på Lillestrøm Norges største private helsebygg. Den erfaringen og kompetansen kom godt med. Vi ønsker å utvikle oss videre i det segmentet, derfor passet denne kontrakten godt i vår portefølje, sier daglig leder i Bermingrud Entreprenør Østfold, Per Nesbakken.

Rask prosess
Det nye tilbygget er tegnet av Ottar Arkitekter, mens Egil Naumann i Oslo ByggeAdministrasjon har vært byggherrerepresentant i prosjektet.

– Da vi ble engasjert november 2008, var ikke eiendommen regulert. Å håndtere en prosess med offentlige innkjøpsregler med diverse anbudskonkurranser og anbudsrunder er en tidkrevende utfordring. Vi fikk til et svært godt samarbeid i den prosjekteringsgruppen som ble kontrahert, og brukte mye tid og ressurser på å definere oppgaven både når det gjaldt grunnarbeider og øvrig bygging. Fra den spede begynnelse til bygget sto ferdig gikk det tre år, som er veldig kort tid, sier Naumann.

Stupbratt
Som så mange andre steder på Nesoddlandet stuper terrenget også her rett i sjøen, og de vel 2.200 kvm skulle balanseres ytterst på en knaus ned mot havflaten.

– Det var et avvik i grunnrapporten – Nesodden har store variasjoner i fjellet. Det medførte mange variasjoner med fundamentering til fjell – både stålkjernepeler og kumringfundamenter ble benyttet. Mot nabohusene i øst var det en bratt skrent der det måtte etableres en berlinermur for sikring og for å hindre utrasing. Vi måtte avdekke grunnforholdene på forhånd, før vi gjorde noe, forklarer prosjektleder i Bermingrud, Øistein Røtne.

– Vi visste de var krevende, men grunnforholdene var allikevel en større utfordring enn antatt. Derfor var det viktig og nødvendig med en tett oppfølging mellom prosjektering og utførelse.

Bermingrud så tidlig logistikkutfordringene på Nesoddtunet. Derfor ble det tidlig gjennomført oppstartsmøter med byggherren og med brukerne.

– Vi måtte finne gode løsninger som var mulig å realisere. Det var viktig for oss også å forstå oppgaven for at brukerne skulle være fornøyde, sier Nesbakken.

Smalt, bratt og trangt
Det nye tilbygget ligger ytterst på tomta, med kun en smal og bratt atkomstvei som går gjennom en institusjon i full drift. Veien er delvis også atkomstvei for ambulansetransporten for nabo Sunnaas sykehus.

– Kommunen hadde også et transport- og logistikkbehov for de hjemmebaserte tjenestene lenger opp. Det var avgjørende med en god logistikkplan. Vareleveransene måtte ikke kjøre ned uten forhåndklarering, det var umulig med to biler der nede samtidig. Vi måtte etablere en ventelomme, og all trafikk måtte koordineres av oss. Totalentreprisen omfattet også etablering av to nye parkeringsplasser ved innkomsten til sykehjemmet. Det gjorde ikke logistikken og parkeringsbehovet lettere: dette ble utført da byggetiden var mest kritisk, sier Røtne. 

Brukervennlig utforming
En direkte inngang til tilbygget ligger i den delvis åpne garasjekjelleren under bygget. Tilkoblingen til den eksisterende delen er gjort via en gangbro i to plan.

– Utfordringen her var en stor og lang gangbru som skulle kobles inn i et eksisterende bygg, som vi i utgangspunktet ikke visste hvordan var da tegninger og gammel historikk ikke kunne oppdrives, sier Røtne.

De 32 rommene er fordelt på to avdelinger i hver etasje. En avdeling består av åtte rom med kjøkken og stue. I midten mellom avdelingene i hver etasje ligger møterom med kontorer, skyllerom og avfallsrom. Skyllerommene har bekkenspylere og varmeskap med dekominator, instrumentkokere og vaskemaskin. I hver avdeling er det et smittevernrom – klasse 1 – med ren og uren sone og med ekstra dør med bedre lydkrav.

Kan fjernstyres
Selv om alle tekniske entrepriser skal fullføres i en relativt sett liten totalentreprise, er det gjerne like omfattende å bygge et mindre institusjonsbygg som et stort. Det er mye som skal på plass; et komprimert og krevende teknisk anlegg med intern automatikk som i prinsippet kan styres via et SD-anlegg direkte fra kommunehuset. Over 400 punkter kan styres fra de tekniske anleggene, primært er dette varme og luft, men her er det også lagt inn andre komponenter som eksempelvis utvendige sluk, utvendig belysning og gatevarme

– Bygget har blitt bedre enn det vi hadde på den opprinnelige ønskelisten. Vi føler at vi som brukere har fått lov å være med på å påvirke prosessen. Vi fikk blant annet ønske oss klargjøring for takheiser i alle rom, og fellesfunksjonene er svært hensiktsmessig utformet. Det er lagt inn oksygen og medisinsk luft på en av avdelingene. Dette tilbygget er innenfor en mal som jeg vil kalle sykehusstandard, mener virksomhetsleder Larsen.

Få tillegg
– Jo, vi har hatt en svært pen og grei dialog. Dessuten hadde ikke kontrakten mange åpne ender og uklarheter, så det var ikke mye å diskutere. Men det eksepsjonelle er at det er gjennomført en ganske komplisert totalentreprise, uten nesten en eneste tilleggskostnad i byggefasen. Det er unikt i forhold til andre offentlige prosjekter som ender med store tillegg. Et godt samarbeid i tidligfasen og med Bermingrud, der vi har funnet gode løsninger undervis, har resultert i underkant av en halv prosent av kontraktsunderlaget som tillegg. Feil og mangler har det vært lite av, og det er eksepsjonelt, sier Naumann.

Tekst og foto: Trond Joelson


Flere prosjekter