Over tusen kommunale selskaper uten innsyn

Over tusen kommunale selskaper som forvalter 24 milliarder kroner, omfattes ikke av offentlighetsloven fordi de ikke har ansatte i ledelsen.

Ifølge Kommunal Rapport er 1.044 kommunalt eide virksomheter som innfrir offentlighetslovens hovedregel, likevel ikke underlagt reglene.

Justisdepartementets intensjon med offentlighetsloven som trådte i kraft i 2009, var at selskaper med over 50 prosent offentlig eierskap skulle omfattes av den fordi de i praksis er å regne som offentlige. Men i forskriften til offentlighetsloven kommer det fram at selskaper «uten fast ansatte i administrativ stilling» ikke er underlagt reglene. I november advarte medieorganisasjonene mot unntaket, uten å bli hørt, skriver ukesavisen på sine nettsider.

I tillegg til store summer oppført som egenkapital, har flere av selskapene også en betydelig omsetning. Over femti av dem skal ha omsatt for mer enn 30 millioner kroner hver i 2010.

Advokat Harald Hove, som ledet utvalget som la fram forslaget til loven, er overrasket. Han har vanskelig for å tro at departementet satt inne med kunnskapen.

– De har neppe visst hvilken type virksomheter unntaket kunne komme til å skulle gjelde, sier Hove til ukesavisen.