Vestby Arena

Vestby Arena

Sted: Sole i Vestby

Prosjekttype: Flerbruksanlegg

BRA: 5.800 kvm

Byggherre: Vestby kommune

Totalentreprise:
Bermingrud Entreprenør Østfold

Kontraktsum eks. mva:
80 millioner kroner

Arkitekt og LARK: Solem Arkitektur

Byggherrerepresentant:
Faveo Prosjektledelse

Rådgivere: RIBR: Brannplan Norge - RIA Brekke & Strand Akustikk - RIB: Bright - RIG: Multiconsult - RIE: Totaltek - VA: Sweco

Underentreprenører/leverandører: Peling: Kynningsrud - Grunn og utomhus: Oslo Anlegg - Klima, ventilasjon og automatikk: GK Norge - Sportsgulv: Parkett og Idrettsgulv - Stål: Metacon Industrimek - VVS: Rørcompaniet - Vinduer: Saint-Gobain Bøckmann - Himlinger: System 1 - Klatre- og buldrevegg: Scandi Sport - Mur, puss, flis og mal: Bygg & Mal - Elektro: Totaltek - Branntetting: Firesafe - Gulvlegging: Industribelegg - Toppdekke: Polytan - Dører: Sve-Nor - Mobile tribuner: EGAS Sport - Kunstgress: Desso Sports Systems

En målbevisst satsning på barn og unge har gitt innbyggerne i Vestby et spennende flerbruksanlegg med utradisjonelle løsninger.

Vestby er en kommune med sterk tilflytting. På Sole Skog er det store byggefelt, til sammen skal ca. 1.400 boliger oppføres her. Her sto en ny barneskole ferdig i 2008. Det kommer også en ny ungdomsskole og en barnehage i området, og det sysles med tanker om en svømmehall.

Forebyggende
− Vi hadde en målsetting om at en ny flerbrukshall ikke først og fremst skulle betjene toppidretten, men også nå ut til bredden av befolkningen – primært til barn og unge. De helsemessige fordelene vil virke forebyggende i et helse-
perspektiv og være en gevinst for kommunen i det lange løp. Men anlegget skulle også fungere som en arena for kulturarrangementer, noe vi hittil har manglet i kommunen, sier prosjektkoordinator Irene Beatrice Bredvad i eiendomsavdelingen i Vestby kommune.

Vestby Arena med utomhusanlegg ligger rett vest for barneskolen, på et ca. 10 mål stort område i et vakkert kulturlandskap.

– Opprinnelig regulering viste plassering av hallen ute på et tidligere jorde. Hvis hallen ble flyttet litt lenger inn mot skogen og lagt en etasje ned, ville det være mulig å bruke terrenget mer aktivt i prosjektet. Man fikk da en bedre adgang til fotballbanen fra garderobene, og en optimalisert flyt i anlegget, forklarer Baard Hoff i Solem Arkitektur, som også har hatt rollen som landskapsarkitekter.

Mange tilbud
Ved å legge størstedelen av flerbrukshallen ned i terrenget, virker volumet, som tross alt er på 5.800 kvm, mindre omfangsrikt og ruvende. Anlegget går over to etasjer, og inneholder en stor hall på 2.100 kvm på det nederste planet. Den kan deles inn i mange varianter for ballspill, og har ca. 650 sitteplasser medregnet teleskoptribunene. Anlegget har fem sett garderober (totalt 10 garderober), møterom, kontorer, lagre og tekniske rom. Det er også to mindre haller hver på 400 kvm. Den ene er bygget som en tradisjonell gymsal, med ribbevegger, bom og turnringer.

Med tanke på at den også skal kunne ivareta kulturarrangementer, har kommunen investert betydelige midler i lydanlegg i den store hallen, samt en prosjektor i gymsalen.

Også et sted å møtes
Umiddelbart innenfor inngangspartiet ligger en kafé med et storhusholdningskjøkken innenfor, en foajé og et vrimleområde. Hele dette arealet på 400 kvm ligger mot sør og vest, og kan når været tillater det kombineres med et 500 kvm stort hellelagt uteområde som ligger mot tribuneanlegget og kunstgressbanen.

– Vrimleområdet med arealet utenfor er også tenkt som et sted der ungdom kan samles. De som kanskje ennå ikke har funnet den idretten de ønsker å drive med, men som finner dette som et godt sted å samles og på den måten bli trukket inn i noen aktiviteter. For eksempel ved å se på de som holder på i klatreveggene, sier Hoff.

Klatreanlegget rett innenfor foajéen går over to etasjer, den største veggen måler hele 12 x 17 meter.

− Slike oppdrag er interessante både med tanke på kontraktstørrelsen og fordi det er likt andre prosjekter vi har hatt og som vi behersker, ikke minst at vi besitter kompetanse når det gjelder krevende utomhusanlegg. Vi vant anbudet i en tøff og vanskelig tid for hele bransjen, men det var jo et offentlig oppdrag med en sikker oppstart, sier daglig leder i Bermingrud Entreprenør Østfold, Per Nesbakken. Totalentreprisen har en verdi på 80 millioner kroner eks mva.

Miljøfyrtårn
I kontrakten lå det også et krav om at Bermingrud Entreprenør Østfold i løpet av byggeperioden skulle sertifiseres som Miljøfyrtårn.

– Det er mange kriterier som skal innfris for at søknaden om spillemidler skal holde helt inn. Også at miljøkravene oppfylles. Det er en viktig grunn til at det er avgjørende med et godt samspill mellom byggherre, entreprenører, underentreprenører og leverandører for å kunne klare disse kravene, påpeker Brevad.

Dagslys i hallen
− Utfordringene var kort bygge- og prosjekteringstid. Men vi klarte å bli ferdig, selv om nedbørsrekorden sist sommer gjorde det umulig å ferdigstille alt i utomhusanleggene. Kompleksiteten i denne hallen kontra tradisjonelle flerbrukshaller er at den er gravet 3,5 meter ned. Normalt er haller uten dagslys, her er det lagt inne store vinduer på langsiden mot nord, sier totalentreprenørens prosjektleder Helge Lund-Roland. Med tanke på rømningsveier er det anlagt ramper mot øst og utgang mot nord.

− Idrettskonsulenten som kommunen benyttet, stilte et betimelig spørsmål: Hvis man kan spille fotball i dagslys, hvorfor kan man ikke få inn litt dagslys når det spilles håndball? Med det nordvendte lyset inn i den store hallen får man et fint og nøytralt lys. Også i gymsalen er det et stort vindusfelt. Man får ikke en innestengt følelse, men man kan referere seg til livet og naturen utenfor mens det drives aktivitet, sier Hoff.

Energipaneler
Fasadene i anlegget refererer seg til en viss grad til barneskolen ved siden av, som også har stående kledning i kjernefuru. Men Vestby Arena går nye veier; sammen med underentreprenøren Metacon er det brukt superisolerende energipaneler. Flerbruksanlegget på Vestby er det første prosjektet i Norge der Ruukis eSPA200E AIR er brukt. Panelene dekker ca. 1.970 kvm og garanterer svært gode tetthetsmålinger. Montasjene av disse elementene er noe mer krevende enn vanlige elementer, men gir også langt bedre tetthetsgrad i sammenføyningene.

– Vestby Arena har blitt utrolig bra, også mye takket være en svært god dialog med byggherren, avslutter Lund-Roland.

Tekst og foto: Trond Joelson


Flere prosjekter