Konnerudsenteret

Konnerudsenteret

Sted: Konnerud, Drammen

Prosjekttype: Nybygg og rehab. kjøpesenter

Bruttoareal: Nybygg 4.755 kvm, rehab: 1.300 kvm 

Byggherre:
Konnerud Nærsenter KS  

Totalentreprenør: Bøhmer Entreprenør

Kontraktsum inkl. mva:
42 millioner kroner

Arkitekt: Arkitektkontoret k16 AS

LARK: Hindhamar

Byggherreombud: Scala Partners

Rådgivere: RIB: Siv. Ing Will Arentz - RI VVS: EM teknikk - RI Vent: Bright Rådgivende VVS - RIE: Heiberg og Tveter - RIBR: IG Consulting

Underentreprenører/leverandører: Sikringsarbeider i grunn: Smefa Entreprenør - Ventilasjon: Ing. firma L. S. Solland - Sanitær: NVS - Elektro: Otera Avotech - Grunnarbeid: Isachsen Entreprenør - Utomhus: Eiker Grøntmiljø - Stål- og betongelementer: Spenncon - Alu.fasader og rekkverk: Aluminium Fasader - Flislegger: Br. Olsen Mur & Bygg - Blikkenslager: Buskerud Blikk & Sveis - Maler: Criab - Fasadekassetter: Ferrobygg - Taktekking: Icopal - Kjøkkeninnr.: Kongsberg Interiør - Lås og beslag: Låsgruppen Drammen - Systemhimlinger og glassvegger: Modulvegger - Branntetting og -isolering: Norsk Brannfore-bygging - Rullegitter: Olar Industrier - Solskjerming, belistning, stål- og tredører: Prosjektlist - Pussing og slemming utv. fasader: Stryken & Gulbrandsen

En uhensiktsmessig klynge av forretninger fra 1984 er etter ombygging og utvidelse blitt et moderne og funksjonelt nærsenter på Konnerud i Drammen.

– Det gamle senteret, Konnerud Nærsenter, besto av flere forretninger over to plan. Med utvendige trapper og rampe, og med intern forbindelse i svalganger. Det var heller ikke felles innendørsarealer så det fungerte slett ikke som et senter. Dessuten hadde Norgesgruppen, med sin Menybutikk et vesentlig større arealbehov, forklarer Per Christian Kjellgren fra Scala Partners AS. Han har vært prosjektleder for Industrifinans BSA Handel AS, som står bak byggherrenavnet Konnerud Nærsenter KS.

Bøhmer Entreprenør har oppført og rehabilitert totalt ca. 6.000 kvm bygningsmasse i en totalentreprise med en kontraktsverdi på vel 42 millioner kroner eks avgifter.

Makeskifte
Den utløsende årsak til utvidelsen var en vinn-vinn-situasjon med kommunen. I et makeskifte inngikk en mindre bergknaus som kunne huse et nytt volum, mot at kommunen fikk et åpent torg mot en eksisterende nabobebyggelse. Med i avtalen var at utviklerne skulle få utnytte plassen under torget mot å bekoste utsmykningen av det samme torget. Senere har kommunen bevilget ytterligere oppgradering og utsmykningen av torgarealet.

– Vi var innom mange varianter da vi begynte å se på dette i 2005, før vi landet på denne løsningen. Vi har videreført takformen i breddeutvidelsen av den eksisterende delen, som ligger på tvers av tilbygget. Med utbyggingen måtte vi også utnytte parkeringsmulighetene maksimalt. Nå er det 160 p-plasser i sør og nord, sier Morten Sand hos Arkitektkontoret k16.

Byggestarten var i midten av januar 2011. På 11 mnd. skulle det graves, sprenges, bygges nye volumer og i tillegg anlegges et fordrøyningsbasseng. Pluss at deler av det eksisterende senteret skulle rehabiliteres. 5.000 kubikkmeter masse ble utgravd der den kommende Menyforretningen skulle ligge under torget. Sprengningsarbeidene pågikk helt inntil eksisterende bygningsmasse, og masse herfra ble brukt til nivåutjevning andre steder på tomta som ligger i et hellende terreng.

– En av de største utfordringene var at det skulle opprettholdes drift i det eksisterende senteret hele tiden, samt ivareta parkeringskapasitet mens vi gravde og bygde. Bygget i seg selv er tradisjonelt. Den byggtekniske utfordringen er tilknytnin-gen til eksisterende bygg, sier Bøhmers prosjektleder, Besse Jan Tollefsen.

Det ble mange delflyttinger og delåpninger underveis, mens leietakere og kunder måtte leve med de nødvendige provisoriene, og sikkerhetstiltakene som også HMS-forskriften krever.

Meny holdt til på 1.100 kvm innerst i den eksisterende delen, men kunne ikke flytte inn på sine 1.800 kvm før det nye tilbygget sto klart. Da Meny åpnet 1. oktober i fjor, hadde Bøhmer kun noen uker på seg til å rehabilitere og sette i stand til Europris, som ble den andre store leietakeren i Konnerudsenteret.

En annen ny og populær leietaker er treningskjeden EVO Fitness som holder til i andre etasje mot øst.

Kvoteregulert
Konnerud regnes som en kjøpesterk bydel i Drammen og er et attraktivt boområde. Det er store avsatte boligområder, men så lenge tilfartsveiene til bydelen er hardt belastet, har kommunen innført en kvotetildeling på maks. 20 nye boligenheter pr. år. Men bedre infrastruktur vil en gang komme. Det har byggherrene forberedt seg på; nybygget er nemlig klargjort for en videre påbygging med inntil to leilighetsetasjer.

Der det gamle senteret fremsto uryddig, mørkt og dystert, er det nå en lys og innbydende fremtoning som møter et kundepotensial på ca. 10.000 mennesker i bydelen. De tidligere mørke teglfasadene er nå slemmet, og den mørkegrønne

stålplatekledningen er malt i lysere farger.

– Det var opprinnelig mer glass i fasaden, noe som ikke alltid er ønskelig for leietakerne. Vi mente en lyssetting bak et horisontalt spile-sjalusi i tre kunne være et alternativ til mer tradisjonelle sandwichelementer. Sjalusiet er også tegnet med vertikale knekker for å skape ytterligere liv i fasadene, sier arkitekt Sand.

Mer utomhus
Totalrammen på budsjettet er oppjustert som et resultat av at de nødvendige oppgraderingene har økt. Dessuten har ferdigstillelsesgraden på kjøpesenteret økt.

– Utomhusarbeidene er kraftig forbedret fra de opprinnelige planene. Drammen kommune skal også ha honnør for å ha bevilget store ekstramidler for å få utsmykning og oppgradering av det nye torget og de tilstøtende områdene, sier Kjellgren.

Tekst og foto: Trond Joelson


Flere prosjekter