Brekkedammen

Brekkedammen

Sted: Oslo

Prosjekttype: Blokkleiligheter

Byggherre: Brekkeveien 8 AS

Totalentreprise:
Betonmast Bygg

Kontraktsum eks. mva:
105 millioner kroner

BTA: 10.400 kvm

Arkitekt: Spor arkitekter

LARK: Blå Landskapsarkitekter

Byggherrerepr.: Optimo Prosjekt

Rådgivere: RIB: Dr.tech. Olav Olsen - RIA: Brekke & Strand Akustikk - RIBR: Sweco - RIG: Rambøll - Rådgiver energi / klima: AJL - Rådgiver VA: ÅF-Consult

Underentreprenører/leverandører: Grunnarbeid: Håkanes Maskin - Betongarbeider og bindingsverks-
vegger: OKK Entreprenør - Brannisolering stål: Firesafe - Tekking og blikkenslager: Follo Tak og Vedlikehold - Rekkverk: GBS Produkter - Mur-, flis-, membran- og pussarbeider: Mjøndalen Mur og Puss - Gulvavretting og påstøp: Aker byggteknikk - Leveranse tilvalg fliser: L-Flis og Interiør - Montering vinduer og vindusdører: DOVM - Parkett: Interplywood - Vinduer: NorDan - Tredører: Nordic - Systemhimling: System 1 - Kjøkken-, garderobe- og baderomsinnredning: HTH - Rør og ventilasjon: Norsk Teknisk Installasjon - Elektro: Centrum Elektriske - Heis: Kone

Brekkedammen, det siste byggetrinnet i Maridalsporten, er ferdig og tatt i bruk. De fire punkthusene med 76 leiligheter er nærmeste nabo til Nordmarka.

Maridalsporten troner øverst på Frysja, der byen slutter og marka begynner, og inviterer til bruk av de flotte tur- og friluftsområdene rett utenfor inngangsdøren. Området var i sin tid en del av tomta som Tandbergs Radiofabrikk disponerte. Det første byggetrinnet som utbygger Optimo ga seg i kast med i 2007, var den gamle kontorbygningen til NIVA på ni etasjer. Den ble strippet helt ned, rehabilitert og i en omfattende prosess gjort om til 64 leiligheter. Det attraktive leilighetskomplekset fikk det beskrivende navnet Vidsyn.

– Vi hadde den gang en grønn profil i tankene fra første stund. De 26 brønnene i fjellvarmeanlegget som er boret forsyner Vidsyn og disse fire punkthusene med energi, sier Henning Moell i Optimo. Denne felles varmesentralen gir kostnadseffektive og miljøvennlige løsninger til varmt tappevann og vannbåren varme i alle gulv, unntatt baderom / wc der det er elektrisk gulvvarme. Tre av punkthusene har en felles parkeringskjeller, det øverste punkthuset har en egen separat p-kjeller. Det er tilkomst med heis direkte fra parkeringskjellere opp til hvert leilighetsplan.

Et visst slektskap
Optimo Prosjekt har hatt prosjektledelsen, mens Spor Arkitekter har hatt arkitektansvar i hele prosjektet.

– Det som var viktig var at den nye bebyggelsen ikke skulle oppleves som en vegg mellom Brekkeveien og Maridalen. Punkthus gir en bebyggelsesstruktur med en mer sammenhengende bygningsform, som møter naturen på en bedre måte. Vidsyn, med en markant bygningskropp, har en struktur som viser at det er et visst slektskap til punkthusene på den andre siden av veien, sier Amund Vik i Spor Arkitekter.

– Vår hovedkontrakt omfatter tre bygg, pluss en opsjon som kunne løses ut på det fjerde bygget lengst i vest. Vi begynte her i mai/juni 2010 med å grave ut resten av parkeringskjelleren, som var gravd omtrent halvveis ut, sier Betonmasts prosjektleder Erik Monsen. Totalentreprisen har en kontraktsverdi på 105 millioner kroner eks. mva.

Den umiddelbare nærheten til Maridalsvannet påla utbyggingen spesielt strenge restriksjoner. Avløpsledninger ligger i varerør for å sikre mot av avløpsvann skulle gå ut i grunnvannet ved et eventuelt brudd. Det måtte blant annet også innføres sikringstiltak ved på- eller avfylling av drivstofftanker for å hindre utslipp til byens drikkevannskilde.

– Disse fire husene er forholdsvis ukompliserte bygg. Men det er lagt inn gode bygningsmessige og tekniske kvaliteter. Det har vært tett oppfølging og testing på blant annet lyd, tetting mot luftlekkasjer og termofotografering, forklarer Monsen.

Mange varianter
De fire byggene er kompakte og forholdsvis dype. De trapper ned fra seks til fire etasjer mot vest, og har fra 14 til 22 leiligheter i hvert bygg. Ti forskjellige leilighetstyper, fra to-rom på 39 kvm og til fem-roms på 112 kvm, gir et stort spenn med varierende leilighetssammensetning. Øverst i hvert hus ligger to inntrukne toppleiligheter, med romslige 50 kvm store terrasser på tre sider.

– Beliggenheten til Maridalsporten er unik, og det var viktig for oss å gi de flest mulig av boligene best mulige lys- og solforhold. Det mener jeg vi har klart, sier arkitekt Vik.

De to første husene ble overlevert i august, det tredje i oktober og det aller siste i midten av januar.

– Da markedet tok seg opp og prosjektet ble lagt ut for salg, gikk det veldig raskt unna. De aller, aller fleste kjøperne har gangavstand til tidligere bolig. Vi er svært stolte av prosjektet, det skiller seg ut. Vi har hatt mange prosjekter, og dette har utvilsomt vært et av de bedre. Både med kvalitet i forhold til Betonmasts innsats, og med godt overholdte tidsfrister. Det var til og med grønt gress da beboerne flyttet inn her, avslutter Moéll.

Tekst og foto: Trond Joelson


Flere prosjekter