Hovdeplassen natur- og kulturbarnehage

Hovdeplassen natur- og kulturbarnehage

Sted: Kongsberg

BRA: 828 kvm

Byggherre: Nakuba AS

Totalentreprenør:
Bøhmer Entreprenør AS

Totale prosjektkost. inkl. mva:
35 millioner kroner

Byggeledelse: SG AS v/Svein Granli

Arkitekt: Friis Arkitekter

Landskapsarkitekt, lekeområder: Cowi

Tomtetilpasning og atkomst/parkering: Hindhamar

Rådgivere: RIB(R): Graff Byggconsult - RIE: ECT - RIV: EM-teknikk

Underentreprenører/leverandører: Grunnarbeider: Isachsen - Stål-
konstruksjoner: Dalskås sveise-
verksted - Blikkenslager: Haukjem Blikk - Glass/alu.fasade: Fasade-
consult - Branntetting: Firesafe - Byggevarer: Optimera - Dører/vinduer/saxi: Skallevold - Flisarbeider: Fliskompaniet Kongsberg - Gulv-
sparkling: Vestfold Gulvavretting - Lås og beslag: Kongsberg Låsservice - Maler- og gulvbelegg: Malermester Evensen - Plattformheis: Elevator - Taktekker: Takmontøren Skien

I naturskjønne omgivelser på Hovdejordet utenfor Kongsberg ligger Hovdeplassen natur- og kulturbarnehage. For tiltakshaver Nakuba og Friis Arkitekter var det vesentlig at bygget, oppført av Bøhmer Entreprenør, skulle tilpasse seg landskapets form og terrengets høyder med god kontakt til terreng.

– Bygningen er tenkt like mye som et «landskap» – eller en fortsettelse av landskapet som et tradisjonelt «hus», sier arkitekt Ruth Une Helgestad i Friis Arkitekter.

Basebarnehage
Bygningen består av tre hovedvolum som er tilsluttet hverandre. Et volum består av to plan. Bygget er oppført etter basebarnehage-prinsippet (3 baser) og med en småbarnsavdeling i tillegg. Huset har samlet grunnfunksjoner som kjøkken, spiserom, stellerom og garderobearealer. Dette frigjør arealer til å lage mange ulike spesifikke og tilpassede aktivitetsrom. Eksempelvis formingsrom, klosser/konstruksjonsrom, amfi/musikkrom, grovmotorikkrom samt rom for vannleik.

– Små mellomsoner er utnyttet som små nisjer. Overganger mellom ganger og rom som barn elsker å leke i og «gjemme seg bort» i. En i gjennomgang fra gang til spiserom, en i gang mellom(og under!) amfi og småbarnsavdeling og vannleik. Småbarnsavdelingen (de minste barna) er i den delen av bygget med best mulig adkomst til flatt og lett terreng. Her er også god kontakt med hovedadkomsten til barnehagen. Lave vinduer / «vinkevindu» er tilpasset de små barna.

Personalavdelingen er lagt i sokkeletasjen med egen inngang og derved adskilt fra hovedplanet med barneavdelingen. Hovedinngang for hele barnehagen har solavskjerming/spiler i Kebony og takoverdekke, forteller Helgestad.

Utleie
– Vi ønsker å leie ut deler av bygget på kveldstid og i helger. Derfor skal utleiedelen som er de store rommene spiserom, grovmotorikk og amfi samt garderobe og personal-rommene lett kunne deles av og låses. Rommene kan leies ut til konfirmasjoner eller andre større sammenkomster. Dette er gjennomførbart da de store rommene er planlagt sett i sammenheng og til flerbruk, påpeker Mona Ledum i Nakuba AS.

Bærende limtrekonstruksjon
Bygget er oppført med bærende limtresøyler og -bjelker. Deler av taket er prefabrikkert lett-tak, de øvrige takene og veggene er plassbygd. Bygningen er kledd med miljøvennlig Kebony kledning på alle rette flater og med patinert sink på alle skrå tak og skrå flater. Bygget vil da om tid fremstå som grått og i størst mulig grad vedlikeholdsfritt.

– Tømrerne taklet utfordringene med skrå løsningene på vegger og tak veldig bra, og har bidratt til et godt resultat, sier formann Terje Gjestemoen i Bøhmer Entreprenør og tilføyer at samarbeidet med byggherre, arkitekt og byggeleder samt underentreprenørene har vært meget god i byggeprosessen.

Bøhmer Entreprenør startet byggearbeidene 9. mai 2011 med overlevering av bygget lille julaften. Ikke lenge etter var barnehagen fylt opp med 68 unger.

– Behovet for barnehager er stort i tilflyttingskommunen Kongsberg. Barnehagen er bygget først i et område hvor det skal oppføres ca 200 boliger, kommenterer han.

Jordvarme
Jordvarme er energikilden med to energibrønner i dybde 160 meter. Vannrør i alle gulv er lagt i avrettingsmasse. Ventilasjonssystemet ligger med hovedføringene nedstøpt i gulvet. Øvrige føringer er delvis på loft og ligger delvis åpent i alle skrå takflater.

Tekst og foto: Anne-Beth Jensen


Flere prosjekter