Forsvarseiendommer for 5 milliarder solgt

De ti siste årene har norske myndigheter solgt forsvarseiendommer for 5 milliarder kroner. 60 prosent av denne summen er tilbakeført til forsvarsbudsjettene.

– Skifte Eiendom har siden etableringen i 2001 avhendet 2,5 millioner kvadratmeter av forsvarets bygningsmasse. Brutto salgssum er på om lag 5 milliarder kroner fra og med 2001 til og med 2011, sier fungerende direktør i Skifte Eiendom Tod Faye-Schjøll til Nationen.

Bygningsmassen som er solgt ut fra Forsvaret, omfatter alt fra små enkeltbygninger og utedoer til store leire, fjellanlegg og bunkere.

– I tillegg kommer flere natur- og friluftsområder der Skifte Eiendom har ryddet og sanert grunn slik at andre enn Forsvaret igjen skal kunne ha glede av dem, sier Faye-Schjøll.

Forsvarsbygg forvalter over 18.000 eiendommer, bygg og anlegg i 365 kommuner fra Lindesnes i sør til Nordkapp i nord. Landets største eiendomssalg startet for ti år siden etter et stortingsvedtak om at forsvarssektoren skulle fase ut og avhende rundt 2,5 millioner kvadratmeter bygningsmasse. En ny gjennomgang Forsvaret gjorde i 2010, avdekket oppimot en halv million nye kvadratmeter som kan avhendes.

– Eiendomssalgene til Skifte kommer Forsvaret til gode ved at nettoresultatet går direkte tilbake til drift og modernisering av Forsvaret, samt til andre aktiviteter i forsvarssektoren. I løpet av ti år har Skifte Eiendoms avhending av forsvarseiendommer tilført forsvarsbudsjettene rundt 2,8 milliarder kroner, sier Faye-Schjøll. (©NTB)