Vi mangler 16 000 ingeniører!!!

Vi ser nå stadig flere eksempler på hvilke problemer vi får på grunn av den katastrofale mangelen på ingeniører. En oversikt viser at vi mangler 16 000 ingeniører i Norge. I tillegg vet vi at mange ingeniører nærmer seg pensjonsalderen.

Myndighetene har sviktet i jobben med å øke rekrutteringen til ingeniørfagene. Nå vil problemet forsterke seg. Vi makter nemlig ikke å erstatte alle de ingeniørene som nå forsvinner inn i pensjonistenes rekker.

Vi har påpekt dette problemet i mange år. Men vi har snakket for døve ører. Forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland toer sine hender. Hun mener at myndighetene ikke er å laste. Hun vil heller ikke styre ungdommens valg av utdanning. Det er selvsagt ikke enkelt, men hadde man hatt en kunnskapsminister her i landet (nå har vi to – og begge kommer fra SV) kunne man ha styrt skoler og universiteter på en helt annen måte. For å opprettholde tilbudene har mange - spesielt høyskoler - satset på populære fag og linjer for å opprettholde studenttallet. Problemet er at vi utdanner en rekke mennesker til jobber som ikke er der. Det kunne myndigheten ha satt en stopper for.

Mange av dem som styrer norsk skolepolitikk i dag har aldri hatt noen jobb i det ”sivile” liv, og mange synes å være blottet for kunnskap om hva næringslivet trenger av kompetanse. For  mange er næringsliv et fyord.

Det spesielle er at det først og fremst er offentlige virksomhet som nå kjenner problemet på kroppen. Mange kommuner har store problemer å skaffe seg ingeniører til bl a sine tekniske kontorer.

Aftenposten viser i en oversikt at 6,7 % av nyutdannede ingeniører begynte i kommunene i fjor. Det er en halvering fra året før! Kilde for opplysningen er NITOs MMI undersøkelse og behovsundersøkelse hvor 700 ledere er spurt.

I følge Aftenposten fører det til at i en kommune som Ski, er det nå flere boligprosjekter som må legges på is på grunn av at man ikke får behandlet byggesaken i kommunen. Noen kommuner leier inn ingeniører for å få behandlet byggesaker som nå hoper seg opp. Det er greit, men noen kommuner vegrer seg for å leie inn ingeniører. I disse kommunene kan all byggevirksomhet etter hvert stoppe opp.

For byggenæringen er dette tragisk. På mange planlagte boligprosjekter kan man sette "spaden i jorda" – til og med kjøpere står der med pengene – men det hjelper lite når man ikke får de godkjennelser man trenger for å komme i gang.

Vi merker oss at Trondheim Arbeiderparti nå krever at SV fratas de departement som styrer med utdanning. SV har i alle fall vist at de ikke lykkes på dette området.

Skal vi unngå et totalt sammenbrudd når det gjelder tilgangen på ingeniører, må noe skje – og det snarest mulig. Dette problemet må løftes opp på høyeste plan i regjeringen.