Skogplanting kan gi klima-minus

Skogplanting som klimatiltak i nordlige områder kan virke mot sin hensikt, viser nyere forskning. Årsaken er den såkalte albedoeffekten.

Skog binder CO2 når den vokser. Senterpartiet varsler nå at de vil prioritere skogtiltak på topp i dragkampen om regjeringens klimamelding. Partiet viser til at nyplanting av skog kan redusere norske CO2-utslipp med 12 milliarder tonn, og vil blant annet plante 5 millioner dekar ny skog.

Men klimaeffekten av skogplanting kan ikke bare vurderes ut fra CO2-binding, advarer professor Anders Hammer Strømman ved NTNU i Trondheim.

Albedo
– Snødekte områder reflekterer mye mer solenergi enn områder med skogdekke. Denne såkalte albedoeffekten må også med i klimaregnskapet. Da ser vi at klimagevinsten ved nyplanting av skog i snødekte områder reduseres betydelig. I noen tilfeller kan det være direkte kontraproduktivt, sier Strømman til NTB.

– Nyplanting av skog i områder med stabilt snødekke vil for eksempel virke negativt som klimatiltak. Klimavirkningen av nyplantet kystskog er mer usikker, sier han.

Strømman er professor ved program for industriell økologi ved NTNU. Han er engasjert i et fellesprosjekt med forskere fra NTNU og flere andre norske forskningsinstitusjoner som studerer klimavirkningen av ulike skogtiltak.

Mer hogst
Strømman viser til en rekke internasjonale studier, publisert i anerkjente tidsskrifter, som viser at albedoeffekten er kraftigere enn man tidligere trodde – så kraftig at avskoging i nordlige, snødekte områder kan ha en gunstig klimavirkning.

Det betyr også at flatehogst kan ha gunstig virkning for klimaet, selv om det frigjøres CO2 når skogen hogges.

– Økt uttak fra skogen kan gå i pluss i klimaregnskapet på grunn av albedoeffekten, iallfall de første årene. Hva som blir langtidsvirkningen vil avhenge av hvordan trevirket blir brukt, sier Strømman.

– Den mest positive effekten er selvsagt om trevirket brukes til bygningsmaterialer. Men også effektiv bioenergi som erstatter fossile energikilder vil ha netto avkjølende effekt, sier Strømman.