God sikkerhet avgjørende for AMS-utrulling

Nettselskapene må få på plass sikkerhetstiltak for å sikre at systemene for avanserte strømmålere (AMS) ikke fører til strømbrudd, viser en sårbarhetsvurdering NVE har fått gjennomført.

- Ledelsen i nettselskapene må sette sikkerhet øverst på agendaen når de nå planlegger utrullingen av AMS. Sikkerhet står også sentralt i NVEs AMS-arbeid. Vi vil konkretisere sikkerhetskravene i tett samarbeid med bransjen, og lage en veileder for helhetlig og sikker implementering av smarte målere, sier vassdrags- og energidirektør Per Sanderud i en pressemelding fra NVE.

I en sårbarhetsanalyse Sintef har gjennomført på vegne av NVE, kommer det fram at usikker tredjepartstilgang og ukontrollert utkobling av enkelte eller flere kunder er blant de alvorlige risikoene nettselskapene må beskytte seg mot når de skal rulle ut AMS.

- AMS vil bli et komplekst system med en omfattende infrastruktur. Utredningen viser at god sikkerhet er helt grunnleggende for at AMS kan tas i bruk på en effektiv måte. Det er nettselskapenes ansvar å etablere gode sikkerhetsmekanismer, påpeker Sanderud.

I følge rapporten er det spesielt viktig at nettselskapene sørger for å hindre misbruk av systemene som gjør at selskapene ved hjelp av fjernstyring skal kunne stenge eller begrense strømmen til én eller flere kunder samtidig. Også kravet om at nettselskapene skal legge til rette for at tredjepartsleverandører skal kunne benytte AMS-infrastrukturen til å tilby sine tjenester, gjør at nettselskapene må vie sikkerhetsarbeidet spesiell oppmerksomhet.

Innen 1. januar 2017 skal de aller fleste strømkundene ha fått nye avanserte strømmålerne. Sammen med de nye målerne etableres to-veis kommunikasjon mellom nettselskap og strømkundene. Avlesninger av målerne skal da gjøres automatisk og med langt kortere intervaller enn det som blir gjort i dag.

Alle strømkunder vil kunne få fortløpende informasjon om sitt forbruk og kostnader, og raskt kunne se effekten av for eksempel sparetiltak. Kundene får også muligheten til å ta del i kraftmarkedet på en helt ny måte.