Grønne leieavtaler

Torsdag la Norsk Eiendom fram sitt opplegg rundt «Grønne Leieavtaler» på Citykonferansen i Oslo.

– Slike avtaler er ikke bare grønne; de er gullkantede! Det sier fagrådgiver innen energieffektivisering i Bellona, Guro Nereng.

Tenk på en leiekontrakt som innebærer at huset som leies ut er i bedre stand når leieforholdet opphører, og ikke bare like god stand som da leietager flyttet inn. Med ‘god stand’ menes her ikke gullforgylte kraner og italienske fliser, men for eksempel tettere bygg, god ventilasjon og gode styringssystemer for bruk av energi. Det forhindrer naturligvis ikke gullforgylte kraner og italienske flieser, men det får stå for byggeiers regning i så fall.

Vinn/vinn og vinn
Den norske eiendomsmassen står for rundt 40 prosent av det totale energiforbruket i Norge, og innsparingspotensialet er stort. Imidlertid har investeringskostnadene i mange tilfeller hindret eiere av eksisterende bygg å gjøre tiltak som effektiviserer energibruken.

Nå skal også leietagere bli med å dele denne regningen. Hva er så fordelen for leietager, kan man spørre seg? Det opplagte er en betydelig lavere energiregning, men man får også økt komfort på kjøpet. En ok deal, vil forhåpentligvis mange synes.

– Med utstrakt bruk vil dette føre til omfattende sparing av energi. Både eiere av bygninger, leietagere og klimaet vil tjene på dette. Energieffektivisering blir som kjent holdt fram som en stor del av løsningen for å få ned klimagassutslippene.

Nytt i Norge
Grønne leiekontrakter er utarbeidet på initiativ fra Norsk Eiendom sammen med Forum for Næringsmeglere, Huseiernes Landsforbund, Bellona, Grønn Byggallianse og advokatfirmaene BAHR og Føyen.

– Det finnes grønne leieavtaler for kontorbygg mange steder i verden. Australia er kanskje kommet lengst. For øvrig er navnet «grønne leieavtaler» nesten det eneste som er felle for de ulike avtalene. Innhold, form, teknikk og prosedyre varierer, sier Thor Olaf Askjer, administrerende direktør i Norsk Eiendom.

Offentlige leietagere først ut?
Guro Nereng forventer at myndighetene følger etter:

– Eiendomsbransjen tar her et krafttak for å forberede seg på framtidas klimarealiteter, og Bellona er glad for å kunne være med på dette banebrytende arbeidet. Nå som bransjen selv i samarbeid med oss i miljøbevegelsen nå brøyter veien, forventer vi at myndighetene følger opp. Hva med at offentlige eiere og leietakere blir de første som tar i bruk kontraktene?

– Dette er miljøpolitikk på sitt beste! Det skaper en vinn/vinn situasjon både for utleie og leietaker, samtidig som det betyr mye for klima og miljø, avslutter Nereng.