1,9 milliarder i naturskade-erstatninger

Uværet «Dagmar» sto for 875 millioner av de 1,9 milliardene som ble utbetalt i naturskadeerstatninger for 2011.

– Ikke siden 1992 har vi sett et år med så store erstatningssummer etter naturskade som i 2011. Til sammenligning var den totale summen i 2010 på 187 millioner kroner, sier Tonje Westby, kommunikasjonssjef i Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO).

FNO administrerer Norsk Naturskadepool, hvor alle skadeforsikringsselskaper i Norge er medlemmer.

«Dagmar» dominerer

De største naturskadehendelsene i 2011 var flommen i Gudbrandsdalen i juni, flommen i Gaulavassdraget i august, uværet «Berit» i november og uværet «Dagmar» i desember.

Totalt kom det inn 26.650 skademeldinger i 2011. Bare i Møre og Romsdal sto orkanen «Dagmar» bak skader for 454 millioner kroner. Totalt kom det inn 14.600 skademeldinger som følge av «Dagmar».

En oversikt over skader på motorvogn og båter etter uværet «Dagmar» viser om lag 1.900 skademeldinger til forsikringsselskapene, som gir anslagsvis 71,5 millioner kroner i erstatninger.

– Det vi legger merke til er at mens det tidligere var én stor hendelse som preget statistikken, hadde vi flere orkaner og flommer i 2011 som har gitt både mange skademeldinger og høye erstatningssummer, sier Westby.

– Mer ekstremvær

Statens naturskadefond, som tar seg av erstatninger som følge av skader på private bruer, veier og annen infrastruktur, hadde i midten av januar fått melding om rundt 3.000 saker i 2011, rundt tre ganger mer enn gjennomsnittet de siste ti årene.

– Forskere varsler jo mer ekstremvær i årene som kommer. Vi må se på hvor godt forberedt vi er. Vi ser at både kommunene og deres innbyggere får større utfordringer i forbindelse med naturskader. Vi må se på hvordan vi kan både forebygge og tilpasse oss, sier hun. (©NTB)