Sikringstiltak etter arbeidsulykke i Verdal

Kværner Verdal innfører midlertidige sikringstiltak etter arbeidsulykken onsdag, da tre arbeidere falt 35 meter fra ei kran.

Den 49 år gamle kvinnen som ble hardest skadd i ulykken var torsdag på bedringens vei, melder St. Olavs hospital i Trondheim. Men tilstanden var fortsatt alvorlig for alle tre. De to andre skadde var en 44 år gammel mann fra Nord-Trøndelag og en 36 år gammel mann fra Romania.

Ingen av de tre er ansatt i Kværner Verdal, men er innleid fra andre selskaper.

De tre satt i en kurv som var heist opp i ei kran, og skulle inspisere malingsarbeider på et vindmølleunderstell. Den øverste delen av krana knakk, og kurven de sto i falt om lag 35 meter ned på en lekter.

Dispensasjon
Arbeidstilsynet og politiet kan ennå ikke fastslå hva som er årsaken til ulykken.

– Vi har funnet fysiske skader på flere av delene. Men vi vet ikke hvorfor de har oppstått, sier regiondirektør Stig Magnar Løvås i Arbeidstilsynet.

Kværner hadde dispensasjon fra Arbeidstilsynet for å bruke kran til på denne måten.

– Dispensasjonen er gitt på bestemte vilkår, om ekstra risikovurdering og sikkerhetstiltak. Vi vil nå gå gjennom om disse vilkårene er oppfylt, sier Løvås til NTB.

Men det er foreløpig ikke grunnlag for å stoppe slik bruk av kranene, sier han.

– Nå får vi først finne fakta, så får vi vurdere eventuelle endringer, sier Løvås.

Flaggmann
Kværner Verdal vil fortsatt bruke kran til å løfte personer som skal arbeide i høyden. Men ved alle personløft skal det være en ekstra person med, en såkalt flaggmann, opplyste administrerende direktør Nina Udnes Tronstad ved Kværner Verdal på en pressekonferanse i Verdal torsdag.

Flaggmannen skal bistå kranføreren under kompliserte løft.

Kværner Verdal skal også nedsette en intern granskningskommisjon etter ulykken. Det ble torsdag gjennomført informasjonsmøter for de rundt 800 arbeiderne ved bedriften, både på norsk og polsk.