Vil bygge datasenter til 3,5 milliarder

Entra Eiendom planlegger å bruke opptil 3,5 milliarder kroner på å bygge et verdensledende datasenter på Romerike. Nå starter jakten på entreprenører og rådgivende ingeniører.

Se videopresentasjon av prosjektet her

De ambisiøse Greenfield Datacenter-planene, som på sikt skal bli et verdens sikreste og mest miljøvennlige datasentre på over 30 000 kvadratmeter, ble presentert onsdag.

– Det er et interessant og komplekst bygg som krever stor kompetanse på prosjektutvikling og bygning. Her må vi ha med oss de beste rådgivende ingeniørene og de beste entreprenørene. Neste steg for oss nå blir å gå ut i markedet og søke prekvalifisering, sier administrerende direktør Kyrre Olaf Johansen i Entra Eiendom.

Datasenterløsningen, som har vært under planlegging i to og et halvt år allerede, er spesialdesignet for å tilby kostnadseffektiv, sikker og miljøvennlig dataprosessering og datalagring for offentlige og private aktører.

Bygget skal bygges trinn for trinn i moduler, i takt med ønske og etterspørsel fra markedet. I første omgang skal rundt 8000 kvadratmeter bygges i fire blokker.

Etter planen skal første byggetrinn av Greenfield Datacenter stå klart i 2014 på Heia industriområde i Fet kommune. Etter hvert som behovet for mer plass melder seg, skal det bygges nye blokker.

Kostnadsrammen for det totale arealet på 33 600 vil ifølge Entra trolig ligge på mellom 3 og 3,5 milliarder kroner – altså en kvadratmeterkostnad på rundt 100 000 kroner.

– Sammenlignet med et bankbygg der tilsvarende kostnad vil ligge på rundt 35 000 per kvadratmeter, så er det et dyrt prosjekt. Men det kommer som en direkte konsekvens av det vi skal bygge, sier Johansen og peker på at modulløsningen gir prosjektet balansert risiko.

Miljøløsninger
Planen er at Greenfield Datacenter skal ha et betraktelig lavere energiforbruk enn et ordinært datasenter. Dette skal oppnås blant annet ved å benytte avansert og nyutviklet anvendelse av friluftkjøling.

I tillegg er det planlagt å gjenvinne ytterligere 50 prosent av energien i form av varme. Denne vil kunne benyttes til oppvarming av nærliggende industri og boliger.

Entra håper også at Greenfield Datacenter skal bidra til å redusere arealbehovet både i offentlig og privat sektor ved å samle mange små og lokale datasentre i et større moderne datasenter.

Samtidig som at datasenteret skal bli verdensledende på miljøløsninger, har selve sikkerheten rundt dataprosessering og lagringen også vært svært sentralt for Entra.

– Gjennom denne datasenterløsningen kan vi tilby den beste sikkerheten som finnes innenfor datalagring og prosessering. Dette omfatter betydelig fysisk sikring av områdene og avanserte høyteknologiske sikkerhetssystemer for driften, sier Kyrre Olaf Johansen.

Riktig tomt
Entra Eiendom har drevet et omfattende arbeid for å finne riktig tomt til datalagringssenteret.

– Mange store norske virksomheter vurderer det som viktig at nærhet til datasenteret er svært viktig. Beliggenheten i Fet kommune, med nærhet til Gardermoen og kun 30 kilometer inn til Oslo sentrum, sikrer kostnadseffektiv og miljøvennlig drift når det kommer til logistikk, god tilgang på kompetanse, transport og avfallshåndtering, sier Johansen.

Entra samarbeider med it-konsernet Hewlett-Packard for å utforme og etablere krav og løsninger for datasikkerheten. Målsetningen er at Greenfield Datacenter skal skape et internasjonalt ledende miljø for utvikling av moderne datasentre i Norge og bidra til at Norge kan bli en ledende nasjon innen datalagring.

Se videopresentasjon av prosjektet her