Varm kompetanse

Sju bransjeforeninger innen varme var tirsdag samlet for å gjøre stas på de to første rørleggerne som har fullført samtlige fem fordypningskurs innen Varmekompetanse.

– Vi konkluderte vinteren 2009 med at det var en betydelig mangel på kompetanse innen varmesentraler basert på fornybare energiressurser, innledet primus motor og daglig leder i Norsk Varmeteknisk Forening, Rolf Munk Blaker.

– Det var derfor vi samlet oss om kursrekken Varmekompetanse. I går, 7. februar ble de to første uteksaminerte rørleggerne feiret med diplom, klokke og kake.

- Jeg har lenge vært interessert i varmefag, og når en seriøs aktør som NRL annonserte at det skulle holdes fordypningskurs, var jeg rask til å melde meg på, forteller Roar Nilsen fra Notodden Rørleggerforretning AS. Sammen med Dag Christian Clausen fra CS Varme og Energiteknikk AS, fikk han i går utdelt håndfast bevis på sin varmekompetanse.

– Jeg sitter igjen med den kompetansen jeg håpet på da jeg ble med på dette og kan varmt anbefale det til andre, sier Nilsen.

Kursrekken består av fem fordypningskurs innen vannbåren varme, bioenergi, varmepumper, fjernvarme og solvarme. Den enkelte forening har stått som ansvarlig for sitt felt og innholdet i kurset har blitt forfattet i samarbeid med Enova og Lavenergiprogrammet. Det er også utgitt et kompendium til bruk i undervisningen.

Opplæringsprogrammet er godkjent som opplæringstilbud i den nylig lanserte Varmenormen.

Både Enova og Lavenergiprogrammet slutter seg til rekken av gratulanter.

- For å gjøre fornybar varme til den foretrukne form for oppvarming er økt kompetanse innen varmeanlegg basert på fornybar energi en forutsetning. Enova synes det er kjempepositivt at så mange har deltatt på fordypningskurs om varmeanlegg, og at vi kan gratulere de første 2 med vel gjennomført hele kursserien, sier områdeleder Helle Grønli i Enova.

- Både Lavenergiprogrammet og bransjen mener det er behov for økt kompetanse på prosjektering og installering av fornybar varme. Derfor er det ekstra gledelig at mange nå vil gå gjennom dette kursprogrammet, og jeg oppfordrer alle til å benytte seg av tilbudet, sier Guro Hauge i Lavenergiprogrammet.

Det overordnede målet til Varmekompetanse er å forbedre kompetansenivået om fornybare energiressurser for alle, som er engasjert i prosjektering, installering og drift av varmesentraler. De involverte har derfor ønsket at så mange som mulig fullfører de 5 fordypningskursene slik at man oppnår et bredest mulig kompetansenivå for bruk av fornybare energiressurser.

I løpet av 2011 ble det avholdt totalt 18 slike fordypningskurs med totalt 467 deltakere.

De syv bransjeforeningene som står bak Varmekompetanse er:
Norsk Varmeteknisk Forening (NVF).
Norske Rørleggerbedrifters Landsforening (NRL).
Norsk Bioenergiforening (NoBio).
Norsk Varmepumpeforening (NOVAP).
Norsk Solenergiforening.
Norsk Fjernvarmeforening.
Norsk VVS Energi- og Miljøteknisk Forening (VVS-Foreningen).