Stoltenberg: Ikke norsk-russisk kappløp i nord

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) avviser at Norge og Russland kappes om å få oversikt over olje- og gassforekomster nord i Barentshavet, nær delelinjen.

Russerne er allerede i gang med å undersøke området. Og til sommeren setter regjeringen i gang med norske geologiske undersøkelser nord i det tidligere omstridte området i Barentshavet.

– Seismikkundersøkelser begynner i sommer og vil pågå helt inn i 2013, varslet statsminister Stoltenberg i sin tale til Oslo Energy Forum onsdag.

Han sier det er satt av 150 millioner kroner til formålet.

På russisk side har statsoljeselskapet Rosneft fått tre utvinningstillatelser som dekker det meste av den russiske delen av tidligere omstridt område.

– Ikke åpningsprosess.

Lenger sør i Barentshavet, der norske seismikkundersøkelser ble startet allerede i fjor sommer, har regjeringen åpnet for at det kan gis utvinningstillatelser.

– Det er ikke situasjonen for områdene lenger nord som nå skal kartlegges. Det er ikke tatt stilling til om disse områdene skal åpnes for utvinningstillatelser, sier Stoltenberg.

Han viser til at åpningsprosessen sør i Barentshavet tok mange år. 60 brønner ble boret før det ble påvist lønnsomme felt.

Norske interesser

Statsministeren avviser at det pågår et kappløp mellom Norge og Russland om å bli først til å få oversikt over eventuelle forekomster nær delelinjen.

Hvorvidt russerne allerede vet mer enn norske myndigheter om området, vil han ikke spekulere på.

– Norske myndigheter trenger norsk kunnskap om geologien i områdene lenger nord, ikke minst for å ivareta norske interesser i tilfelle det fins grenseoverskridende forekomster av olje- og gass, sier han.

Kan inneholde betydelige ressurser

Stoltenberg sier undersøkelsene lenger nord vil gi nyttig kunnskap. Området ved delelinjen mellom Norge og Russland kan inneholde betydelige olje- og gassressurser.

– Takket være delelinjeavtalen som trådte i kraft i fjor sommer, kan Norge og Russland utforske disse mulighetene, sier statsministeren.

Dette vil gi nye muligheter for arbeidsplasser og vekst i nord, sier han.

Avtalen mellom Norge og Russland om avgrensning og samarbeid i Barentshavet og Polhavet ble undertegnet høsten 2010 og trådte i kraft i fjor sommer.

Protester

Utenfor Holmenkollen Park Hotel, der konferansen fant sted, protesterte miljøorganisasjonen Natur og Ungdom mot statsministerens budskap.

Jaget i oljepolitikken om å stadig komme lenger nord, er betenkelig, For jo lenger nord du kommer, desto vanskeligere er forholdene og jo større er konsekvensene av et oljeutslipp. Man skyter seismikk og leter etter olje med formål å pumpe den opp, sier fagmedarbeider Arnstein Vestre i Natur og Ungdom.

Han oppfordrer statsministeren til «å ta av oljebrillene og slutte å dilte etter oljeindustrien for en framtid i nord».

kjell.baroy@ntb.no