Katastrofal mangel på ingeniører

På bygg.no skrev vi i går at NTNU er Nordens beste universitet. Men det hjelper lite så lenge vi i Norge ligger på jumboplass når det gjelder å utdanne ingeniører. Vi mangler allerede mange tusen ingeniører, og verre skal det bli.

Vi utdanner langt færre ingeniører i Norge enn i de fleste land vi kan sammenligne oss med.

Det viser statistikk fra Eurostat. Mens andelen ingeniører blant høyere utdannede i Finland ligger på 35,6 prosent, velger kun 16,5 prosent av studentene i Norge ingeniørretningen, skriver Adressa.no i dag.

Statistikken har gjort at Norge over en lengre periode har manglet ingeniører, men det siste året har situasjonen strammet seg til. Nav anslår i sin bedriftsundersøkelse at det er mangel på 16 000 ingeniører i Norge, en dobling på bare ett år.

- Vi opplever at tilgangen på norsk arbeidskraft har blitt noe dårligere det siste året, men fortsatt finnes det mange svært interessante kandidater på markedet, både nyutdannede og kandidater med jobberfaring. Vi ser også at stadig flere utenlandske ingeniører søker stillinger i Norge og med dagens anstrengte arbeidsmarked i Europa for øvrig, så vil nok mange få jobb hos oss i 2012, sier HR-manager Morten Tonning i Reinertsen til Adressa.no .

I følge en Europeisk oversikt som viser andelen i prosent (som velger å studere ingeniørfag), har Norge altså kun 16,5 prosent og ligger helt nede på 32. plass!