Oslo-sykehusene trues med millionbøter

Oslo universitetssykehus må torsdag vedta 65 tiltak som må settes i verk innen året er omme, på grunn av faren for liv og helse. Arbeidstilsynet truer med dagbøter på 1 million kroner.

Hastetiltakene vil koste 135 millioner kroner, men bare halvparten av disse pengene er på plass i dag, sier sykehusets nye toppsjef Bjørn Erikstein til Dagbladet.

– Dette er det aller, aller viktigste, og bare toppen av isfjellet og mikroskopiske summer i forhold til hva det egentlig vil koste å utbedre bygningsmassen, sier hovedverneombud Per Oddvar Synnes ved Oslo universitetssykehus til avisa.

En rapport fra Multiconsult anslår kostnadene for utbedringer av det Arbeidstilsynet har satt fingeren på, til å ligge på rundt 3,7 milliarder kroner. Dette er resultatet av 30 år med unnlatelsessynder, mener Synnes.

Det er bare tiltak i kategori fem, som betegnes som svært alvorlige, som planlegges utbedret dette året.

– Forutsetningen for å gjøre hastetiltakene er at vi får et nytt bygg i 2018. Dermed blir det viktig å få vår eier til å forstå at nytt bygg er nødvendig, at vi investerer oss ut av denne elendige situasjonen. Det vil gi bedre og mer effektiv pasientbehandling, sier Synnes.

Arbeidstilsynet sier de har tiltro til at styret vedtar planen, og at de får et formelt svar fra sykehusdirektøren innen fristen 1. mars. (©NTB)