- Universell utforming lønner seg

- Universell utforming gjør ikke bare samfunnet mer tilgjengelig for funksjonshemmede, det er også lønnsomt.

Det sier Trine Presterud, som er daglig leder i Universell uforming AS, et selskap som eies av Norges Blindeforbund, Norges Handikapforbund og HLF (Hørselshemmedes Landsforbund) til hlf.no.

Universell utforming AS ble startet i 2009 og er et firma som gir råd og prosjekterer løsninger som sikrer god tilgjengelighet for alle.

- Universell utforming skaper vinn-vinn-situasjoner for alle, både for funksjonsfriske og funksjonshemmede. Universelt utformede løsninger gjør ting enklere for alle og man vil blant annet oppleve mindre uhell, at det er lettere å komme seg fram og at det lettere å høre hva som blir sagt, påpeker Trine Presterud.

Hun får støtte av en rykende fersk studie om hvordan folk verdsetter tiltak for universell utforming i bygninger og uteområder i Norge. Blant de 18 tiltakene som er verdsatt er blant annet teleslynge, visuell markering av inngangsdører, handikaptoalett og belysning ute og inne.

Konklusjonen i rapporten, som er utarbeidet for Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet, er klar: Verdien ved universell utforming er høy og overstiger raskt kostnadene ved tiltakene.

Studien er presentert på Barne-, Likestillings- og Diskrimineringsombudets nettsider, der konklusjonen blir illustrert med et eksempel:

Dersom et mindre rådhus på to etasjer uten heis med 30 ansatte og ca 40 besøkende hver dag, installerer en heis, vil dette være samfunnsøkonomisk lønnsomt med ca 180 000 kroner per år. Ut over det kommer mange positive effekter som ikke kan prissettes. Dette kan være økt likestilling for personer med funksjonsnedsettelser, reduksjon i antall skader og økte muligheter for jobb.

- Dette er viktig og nyttig kunnskap både for politikere og forvaltere av bygninger og uteområder. Det har alt for ofte bare vært kostnadene ved universell utforming som har blitt beregnet. Nå ser vi også gevinsten, sier statssekretær i BLD, Henriette Killi Westhrin til hlf.no.

Presterud forteller at selskapet fortsatt møter bakstreverske holdninger til universell utforming.

- Det er ikke nok bevissthet rundt begrepet universell utforming, samtidig som mange avventer tiltak til de forstår at de tjener på dette. Derfor er jeg veldig glad for konklusjonen i denne rapporten og at vi allerede 15. februar arrangerer et seminar som fokuserer på universell utforming og lønnsomhet, sier Trine Presterud.

Selve rapporten er tilgjengelig på nettsidene til Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet.