Mobile gasskraftverk står ubemannet i vinter

De to mobile gasskraftverkene på Nyhamna og Tjeldbergodden står ubemannet denne vinteren. Årsaken er at kraftmagasinene er fulle. Dermed er faren for rasjonering liten.

- Men vi har en beredskap stående klar hvis en situasjon skulle oppstå som krever oppstart av et eller begge anleggene, sier informasjonsansvarlig for Statnetts reservekraftverk, Martha Hagerup Nilson til Byggeindustrien.

Strømsvikt
Siden 2009 har de to reservekraftverkene til 2,3 milliarder kroner vært en del av Statnetts beredskap i tilfelle strømrasjonering i Midt-Norge.

Da orkanen Dagmar førte til strømsvikt i tre dager på Ormen Lange-anlegget på Nyhamna fra 1. juledag, ble reservekraftverket på Nyhamna ikke startet opp.

Årsak: Strømsvikten skjedde utenfor konsesjonsperioden og reservekraftverket var i tillegg ubemannet.

- Reservekraftanleggene ble ikke startet, da konsesjonen for drift av anlegget går fra januar til mai, bekrefter Hagerup Nilson overfor Byggeindustrien.

Behovet øker
Ormen Lange eksporterer daglig 70 millioner kubikkmeter gass til Easington i England. Uten strøm blir det heller ingen eksport.

Ormen Lange har et kraftforbruk på 160-170 MW, og Shell har tillatelse til å øke forbruket til 220 MW. Ifølge Gassco vil ilandføringen av gass fra Luva og Linnorm og fase to av Ormen Lange føre til at kraftbehovet øker med opptil 150 MW sammenlignet med dagens produksjon. Men økningen i kraftbehovet kan også bli mindre.

I 2015 vil 420 kV-linjen fra Fardal i Sogn til Ørskog i Møre og Romsdal være ferdig utbygd. Da vil strømforsyningen til Ormen Lange-anlegget bli sikrere enn i dag, men ifølge Statnett foreligger det ikke planer om å flytte de to reservekraftverkene verken før eller etter 2015.