Nedgang i saltforbruket

Forbruket av vegsalt mellom oktober og desember i fjor var cirka 30 prosent lavere enn samme periode året før.

Det viser tall Jon Berg ved Byggherreseksjonen i Vegdirektoratet har hentet ut. Berg presiserer at tallene er foreløpige. Men selv om tallene må leses med et visst forbehold, mener Berg tallene mellom oktober og desember er representative for den trenden seksjonen mener å se.
- Det er positivt at vi ser en nedgang i saltforbruket i forhold til forrige år, sier Berg.

Været hovedårsak
Han peker på været som viktigste enkeltfaktor til mindreforbruket.
- Det antas at hovedårsak til nedgangen er været denne høsten. Vi hadde en mild høst, snø og kulde kom ikke før i desember i 2011, mens i 2010 kom vinteren tidligere med kulde og snø, forklarer Berg.

Bruk av vegsalt har stått høyt på etatsledelsens dagsorden de siste årene. Gjennom prosjekter som SaltSMART og Kompetanse drift og vedlikehold (KDV) har etaten har brukt mye ressurser med mål om å redusere saltbruken. Prosjektene har bidratt med nye og viktig kunnskap om temaet, og etter at de ble avsluttet har det vært jobbet mye med å sette denne kunnskapen ut i den daglige vinterdriften, melder vegvesen.no.

Tiltakene
- Vi har gjort endel tiltak i høst for å redusere saltbruken, men full virkning av disse tiltakene forventes ikke før i de kontraktene som startes opp neste vinter. 25 prosent av kontraktene skiftes ut hvert år, slik at det forventes en mer miljøvennlig saltpraksis for hvert år framover, forteller Berg.

Han lister opp følgende eksempler på tiltak som skal gjennomføres:

Byggelederne skal gi kunnskap fra SaltSMART videre til entreprenørene.Endringer i konkurransegrunnlagene med endret instruks for saltbruk og utførelse av vinterdrift.Krav om at alle som skal utføre vinterdrift må gjennom ett 40 timers kurs før vinteren.