Varsler strengere energimerketilsyn

NVE vil gå mer offensivt til verks i tilsynet av både av boligbygg og yrkesbygg.

Det kom fram da NVE inviterte byggenæringen til frokostseminar om energimerkeordningen torsdag. Som utleier eller selger plikter man å vise frem byggets energiattest for interessenter før en kontraktsinngåelse.

Den plikten er det langt fra alle som overholder.

I 2011 så direktoratet nærmere på 93 boliger fra hele landet som skulle selges, og tilsynsresultatene viser at bare halvparten hadde påkrevd energiattest.

– Det er for dårlig, og noe vi kommer til å følge opp, sa NVE-direktør Per Sanderud til forsamlingen.

For private boliger, kan eieren selv utføre energimerkingen gratis. Men dersom energimerkingen ikke er i orden ved salg, kan boligkjøper fra i år kreve å få utarbeidet en energiattest av fagmann om den ikke finnes. Regningen må selger ta.

Sanderud påpekte også at NVE har sanksjonsmuligheter overfor de som ikke følger forskriften, men at de foreløpig ikke ønsker å bruke disse på boligområdet.

– Vi ønsker heller å bruke gulrot fremfor pisk. For yrkesbygg er situasjonen noe annerledes, der får vi se hvilke løsninger som er mest formålstjenlige for å få opp drivet, sa Sanderud.

Les også: 205 av 144 000 energiattester fikk A

12 av 93
Ved siden av at bare halvparten hadde registrert sin bolig og tatt ut energiattest, hadde bare 12 av 93 fremmet energiattest og energimerke i selve salgsprospektet slik forskriften krever.

– I inneværende år vil vi også til å ta med oss yrkesbygg i tilsynet. I tillegg blir tilsynet utvidet. Det skal ikke bare omfatte om hvorvidt man har energiattest eller ikke - vi vil gå dypere inn i selve innholdet av energiattestene og energivurderingene, sa seniorrådgiver på energiavdelingen i NVE, Olav Isaksen.

Under møtet ble også de nye forskriftsendringene som trådte i kraft i januar i år gjennomgått. Blant annet innebærer endringene at leiligheter under 50 kvm ikke lenger er fritatt for energimerking. En annen endring er at kjøper kan få laget en energiattest på selgers regning dersom denne ikke foreligger ved salg.

Endringene
Dette er de viktigste endringene som trådte i kraft fra januar 2012:

• Bygninger som eies av aksjeselskaper og hvor selskapet selges med bruksrett vil omfattes av forskriften (§ 3).
• Små leiligheter vil ikke lenger være fritatt for merkeplikt, men kan velge mellom å bruke energiattest for bygningen som helhet eller for den aktuelle leiligheten. Det er kun frittstående bygninger under 50 kvm som er fritatt (§ 4).
• Når en bolig eller bygning selges før den er ferdig bygget kan selger eller utleie oppfylle plikten ved å garantere for energi- og oppvarmingskarakter og lage fullstendig energiattest ved ferdigstillelse (§ 5 og 6).
• Dersom en kjøper ikke har fått se energiattest, etter å ha bedt om det, kan hun få laget energiattest av en ekspert på selgers regning (§ 5).
• Unntaksbestemmelsene i § 9 gir færre fritaksmuligheter, se nærmere den enkelte bestemmelse.
• Størrelsen av tekniske anlegg som skal energivurderes er nå angitt med effektgrense i stedet for arealgrense (§ 13 m.fl.).