Reagerer på trelemforbud

Stillasentreprenøren StillCom er enig i at trelemmer på sikt må byttes ut, men mener det er helt urealistisk at et en slik utskifting skal skje i løpet av året

I forrige uke gikk Veidekke Entreprenør ut og varslet om at de vil forby bruken av trelemmer på sine prosjekt etter 2012. De fikk raskt støtte av styremedlem i Stillasentreprenørenes forening og daglig leder av Christiania Stillas, Geir Gule og Ramirent.

Men daglig leder i stillasentreprenøren StillCom i Trondheim, Morten Berg reagerer på forbudet, på tross av at han på sikt mener at dette er veien å gå.

- Han støtter forslaget om å forby trelemmer, men disse må fases ut i løpet av en periode på tre, fire år. Det er økonomisk uforsvarlig og mener det vil rasere deler stillasbransjen og deler av byggebransjen dersom dette skal skje i løpet av 2012, sier Berg til Byggeindustrien.

- For StillComs del betyr det at ca. 30.000 trelemmer må skiftes ut løpet av inneværende år, og dette er en kostnad på ca. 15 til 20 millioner kroner. På landsbasis så er det minst mellom 800.000 og 1.000.000 trelemmer som må skiftes ut og når man vet at en stillaslem i aluminium, stål eller plast koster ca kr. 400.- til 450.- per stk så vil den totale kostnad være ca. 400 millioner kroner. Det sier seg selv at en slik kostnad er helt urealistisk å ta inneværende år. Det vil også være umulig å fremskaffe så mange stillaslemmer i løpet av så kort tid. Skal dette være økonomisk ansvarlig så må leieprisene på stillas bortimot dobles over natten, legger han til.

StillCom, som er en av Midt-Norges største stillasentreprenører, sier at de er klar over faren med å bruke dårlige trelemmer, men at de har utarbeidet egne kontroller og sikkerhetsrutiner for dette. De har blant utviklet en egen hydraulisk tester som de trykktester trelemmene med rutinemessig. Denne testen kommer i tillegg til en visuell vurdering under blant annet under montasje og demontasje.

Berg forteller at trelemmene som ikke består testen blir kassert, og de som blir godkjent merkes kontrollert og godkjent og brennmerkes med årstall for kontrollen.

- Det er viktig å presisere at alle våre trelemmer lagres under tak når de ikke er i bruk slik at de ikke blir utsatt for unødig fuktighet som kan medføre råteskader. Det må også sies at vi aldri har hatt et uhell med personskade eller ulykker som følge av våre trelemmer, sier han.