Kostbart å gjøre Norge til et grønt batteri

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) vil gjøre Norge til «Europas grønne batteri.» Det vil kreve store investeringer i kraftnett og kabelforbindelser.

– Kapasiteten på kraftoverføringene fra Norge til Europa må økes vesentlig. Vi må bygge flere nye kraftledninger. Dette er viktig for å realisere klimamålene i Europa og bidra til en gunstig næringsutvikling innen energisektoren i Norge, sier NHO-president Kristin Skogen Lund til NTB.

Overføringskapasiteten mellom Norge og Europa er i dag på 1.700 megawatt. En ny kabel – som allerede er vedtatt bygd – vil øke kapasiteten med 700 megawatt, men dette er langt fra nok, mener NHOs energipanel.

Hvor mye det vil koste å gjøre Norge i stand til å selge fleksibel kraft til Europa, våger ikke NHO å anslå. Men det er snakk om store summer.

Strenge krav
NHOs energipanel er sammensatt av toppsjefene i 18 store norske selskaper. I en ny rapport peker de på hva som må til for at norsk vannkraft og gass skal kunne forsyne Europa i perioder med strømmangel. Det er ikke lite:

* Markedssystemet for kraft må endres. Først og fremst må det bygges opp et integrert system for kraftutveksling i Europa.
* Norge må forbedre mellomlandsforbindelsene og sørge for å bygge ut kraftnettet innenlands.
* Fortsatt eksport av gass kan redusere globale klimautslipp og bedre forsyningssikkerheten i Europa.

NHO-rapporten viser til at energinæringen bidrar til 30 prosent av den samlede norske verdiskapningen og sysselsetter rundt 300.000 arbeidstakere. Betydningen kan bli enda større dersom det lykkes å utvikle fleksibel kraft til Europa.

– Norsk fornybar kraft i kombinasjon med naturgass, vil være et viktig bidrag til at Europa når klimamålene, anfører energipanelet.
I et lengre perspektiv vil det være nødvendig å utvikle ordninger for karbonfangst- og lagring, påpeker energitoppene

Grønt batteri
Norge har en viktig fornybar energiressurs i form av vannkraft. I motsetning til atomkraft, kullkraft og sol- og vindkraft kan vann lagres i magasiner og brukes ved behov.

Ifølge energibransjen vil Norge kunne fungere som et grønt batteri for Europa, der behovet for kraft er økende og ambisjonene store om å satse på fornybar kraft som vind og sol.

Disse energikildene er ikke mulig å regulere. Det betyr at det vil være overskudd av kraft i visse perioder og mangel på kraft i andre. Det er i perioder med stor etterspørsel etter kraft at Norge kan tilby både gass og vannkraft.

– I Norge vil ikke utbygging av ny fornybar kraft erstatte kraft fra kull- og gasskraftverk som i Europa. Den økte krafttilgangen åpner muligheter for norsk næringsutvikling gjennom økt industriaktivitet i Norge og økt krafthandel med Europa, heter det i rapporten.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) er varm for tanken om å gjøre Norge til kraftreserve for resten av Europa. Temaet sto øverst på dagsordenen da han i fjor besøkte Storbritannias statsminister David Cameron i London.

– Men vi vil ikke gå for en slik modell helt ukritisk. Det er viktig å vurdere nøye hvilke konsekvenser dette vil ha for strømprisene og kraftforsyningen hjemme. Det sentrale er å sørge for bedre flyt i energimarkedet, og da må vi ha bedre kabelforbindelser, sa Stoltenberg til NTB etter møtet med Cameron i Downing Street. (©NTB)