Konkurransetilsynet og NHO vil hindre lovbrudd

Konkurransetilsynet og Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) gjennomfører i disse dager en informasjonskampanje overfor bedrifter i bygg- og anleggsbransjen.

Brukerundersøkelser viser at 87 prosent av bedriftsledere i Norge ikke kjenner til lempningsordningen i konkurranseloven. Lempningsordningen innebærer at bedrifter som deltar i et ulovlig samarbeid med en konkurrent kan unngå straffeforfølgning og bøter ved å være først ute med å melde fra til Konkurransetilsynet. De kan søke om lempning, også kalt «amnesti» hos Konkurransetilsynet.

Samtidig viser samme undersøkelser at tre av fem næringslivsledere i Norge vil varsle Konkurransetilsynet dersom konkurrenter, kunder eller leverandører bryter konkurranseloven. Dette tilsier at det er en betydelig risiko for at ulovlig samarbeid blir avslørt.

– Lempningsordningen er ennå for lite kjent blant bedriftsledere og advokater. For å nå effektivt ut med informasjon som kan bidra til å få brutt opp ulovlig samarbeid er vi svært glad for dette samarbeidet med NHO og Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg (EBA), sier konkurransedirektør Christine Meyer.

– NHO ønsker å støtte opp om arbeidet Konkurransetilsynet gjør for å få bedrifter til å holde seg innenfor konkurranseloven. Det er viktig for NHO å tilrettelegge for etisk forretningsadferd, sier John G. Bernander, administrerende direktør i NHO.

Informasjonspakker
Over 400 bedrifter innen bygg- og anleggsbransjen mottar i disse dager en informasjonspakke som består av brosjyremateriell og et følgebrev som forklarer innholdet i lempningsordningen. Informasjonen fremhever at alle bedrifter har ansvar for å kjenne og følge spillereglene.

I første omgang retter kampanjen seg mot bedrifter i bygg- og anleggsbransjen. Tilsynet vil følge opp flere bransjer i tiden fremover.

– Vi ønsker en ryggmargsrefleks blant ledere i bygg- og anleggsbransjen som i sin essens gir forpliktende adferd fra bedriftene, sier Jon Sandnes som er administrerende direktør i Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg (EBA).

Tilstede der næringslivet møtes
Konkurransetilsynet, NHO og EBA vil fronte temaet lempning på ulike seminarer og konferanser utover våren.

- Konkurransetilsynet ønsker å være tilgjengelig og tilstede der næringslivet møtes, og oppfordre næringslivsaktører til å ta eierskap til konkurranseloven. Gjennom god informasjon til bransjen kan vi lettere forebygge og avdekke ulovlig samarbeid, sier Meyer.