En studentleilighet under vann

Han var ikke høy i hatten studenten som nylig ble vekket av en vekter midt på natten. Da var hele leiligheten oversvømt av vann som kom fra en avrevet brannslange inne i kjøkkenbenken. Og vannet flommet ned etasjene.

Og dette skjer i et helt nytt bygningskompleks sentralt i Oslo hvor det ikke har vært ettårs-befaring en gang.

Nå vil vel fagfolkene finne ut hva som er årsaken til hendelsen. Men slikt skal ikke skje. Vi regner med at huseieren – i dette tilfelle SIO – Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus - nå vil foreta en grundig befaring i alle leilighetene for å se om samme feil kan ligge latent der.

For den stakkars studenten som trodde han bodde i en trygg leilighet i 3. etasje i et helt nytt kompleks, ble verden brått snudd om. Alt som berges kan ble selvsagt berget. Vaktmester og brannvesen kom til for å samle opp vann. Senere kom det på plass vifter og avfuktere. Men i stedet for å følge forelesninger og sørge for å få tid til lesing, gikk de neste døgnene for å få ryddet opp. Forsikringsselskap ble kontaktet – og alt i leiligheten måtte pakkes ned for å bli kjørt til en ny leilighet. Flytting tar tid.

Et problem er at dagens ungdom har utrolig mange dubbeditter – og mye av dette ligger selvsagt strødd på gulvet sammen med gitarer, køer og masse annet. Problemet er at disse dubbedittene ikke tåler vann. Nå må alt av skader dokumenteres og listes opp. Verre er det med alle kostbare lærebøker – og ikke minst notater som ligger sammenklistret i en stor haug. Måneders sirlige nedtegninger av kinesiske tegn er forsvunnet i ”vannmassene”. Mye kan selvsagt erstattes, men ikke alt.

Dessverre får vi så alt for mange meldinger om slike hendelser i helt nye byggeprosjekt. Hva er årsaken kan man spørre. Er alt så oppjaget i byggetiden at man ikke tar seg tid til å gjøre skikkelig arbeid? Bruker man nye løsninger og nye materialer som ikke er utprøvet? Er anbudene så nedskviset at bare de billigste løsningene blir valgt. Og rør i rør – er dette bare noe som gjelder i teorien?

En for dårlig kopling på en slange (hadde man enda brukt en god gammeldags slangeklemme) vil nå medføre at store deler av leiligheten må rives ned. Det kan være at det også må gjøres store arbeider også i korridorer og i andre leiligheter. Nå går viftene for fullt, men det å tørke opp innebygget isolasjon er ikke noen enkel sak.

En enkel liten kopling på en brannslange kan sannelig få kronene til å rulle….