Se NCCs smelteanlegg i full drift

Lastebilene fullastede med møkkete snø fra Oslos gater kommer tett til NCCs snøsmelteanlegg på kaia rett nedenfor Akershus festning. Etter en ti minutters vandring gjennom anlegget er møkkete snø omdannet til vann som renner ut i fjorden. (Se video og bildekarusell)

Snøsmelteanlegget har en kapasitet på 500 kubikkmeter snø i timen. 7000 kubikkmeter snø kan smeltes på en dag. Snøen grovsorteres før den knuses og deretter smeltes ved hjelp av sjøvann. Snøen filtreres, blandes og renses i flere omganger slik at vannet som slippes ut i sjøen er rent og tilfredsstiller Fylkesmannens miljøkrav.

”Skitten” som blir filtrert ut, blir hentet med slamsuger ved behov. Grus som ikke er giftig kan gjenbrukes.

- Anlegget tar sjøvann fra 21 meters dyp 100 meter ute i fjorden og utnytter sjøvarmen i prosessen, forteller sjefingeniør Terje Myrhaug i NCC, som har vært ansvarlig for utvikling av anlegget til 40 millioner kroner.

Når Byggeindustrein var på besøk, var det kun behov for ett dieselaggregat for å drifte anlegget. Ved skikkelig kulde og kaldere vann i fjorden, trengs det to aggregat.

Myrhaug forteller at materialet som filtreres ut fra anlegget nå kan være med på å fortelle hva snøen langs veiene egentlig inneholder. Det er interessant materiale å analysere for forskerne.

Anlegget vekker internasjonal interesse. Samme dag som pressen fikk se snøsmelteanlegget i full drift, var også representanter fra Stockholm havn på besøk for å se om teknologien også kan ha noe for seg i Sveriges hovedstad.

- Det er også interesse for anlegget fra St. Petersburg i Russland. I tillegg har vi fått en henvendelse fra Canada, sier driftssjef Hans Kevin.

Han foreller at anlegget går med to skift i døgnet og blir bemannet med 3-4 personer per skift.

NCC har inngått en kontrakt med Oslo kommune på i størrelsesorden 150 millioner kroner og anlegget skal driftes i åtte år.