Hver fjerde innbygger er snart en senior

I løpet av de neste 15 årene vil antall innbyggere i gruppen mellom 55 og 75 øke med 300.000 og om 20 år vil hver fjerde nordmann være en senior.

Det var noen av de mange tallene som tirsdag ble lagt fram i Fafo-rapporten «Seniorpolitiske fremtidsbilder» som ble presentert av Fafo-leder Jon Hippe og kommentert av arbeidsminister Hanne Bjurstrøm under et seminar i Oslo tirsdag.

I regi av Senter for seniorpolitikk ble også Det europeiske året for aktiv aldring og solidaritet mellom generasjoner lansert.

Senteret er koordinator for Det europeiske året i Norge. Meningen er at alle kommuner gjennom sine eldreråd skal markere dagene 3. og 10. mai med arrangementer over hele landet.

Rapporten fra Fafo slår fast at kjernegruppen av seniorer mellom 60 og 70 år snart vil omfatte 700.000 mennesker. Det vil føre til at samfunnet må få en annen holdning til alder og aldring enn den tradisjonelle.

Det er EU som står bak ideen om et år for aktiv aldring, og hovedbegrunnelsen er den demografiske utviklingen i Europa der de fleste land får en stadig eldre befolkning.