NHO imot Regjeringens tiltakspakke

Regjeringen har foreslått en tiltakspakke for å sikre at vikarbyråer opptrer seriøst og gir de ansatte gode arbeidsvilkår. NHO mener at flere av virkemidlene går for langt.

Arbeidsdepartementet sendte i september 2010 ut et høringsnotat – Høring om konsekvensenser av vikarbyrådirektivet – der det ble redegjort for innholdet i EUs vikarbyrådirektiv, og hvilke konsekvenser departementet mente direktivet ville ha for norsk lovgivning. NHO avga høringsuttalelse i desember 2010.

I desember 2011 sendte Arbeidsdepartementet ut en tilleggshøring med en tiltakspakke ment å sikre at vikarbyråene opptrer seriøst og gir de ansatte gode arbeidsvilkår. NHO sendte i dag ut sin høringsuttalelse.

- Vi går sterkt i mot tiltakspakken, som vi mener går alt for langt og forrykker balansen mellom arbeidslivets parter, sier Svein Oppegaard, direktør for arbeidslivspolitikk i NHO.

For å sikre implementeringen av direktivet har Regjeringen altså varslet en tiltakspakke som de mener skal styrke arbeidstagernes rettigheter. Denne tiltakspakken har NHO reagert sterkt på. Oppegaard sier at resultatet av denne tiltakspakken er at Regjeringen faktisk legger inn enda flere restriksjoner enn de som gjelder i dag.

- For bedriftene vil summen av dette være at de vil oppleve at belastningen øker og balansen forrykkes. Etter NHOs oppfatning er dette lovstridig, sier Oppegaard.

NHO har sammen med Virke og Spekter hentet inn en juridisk uttalelse fra Wiersholm som behandler to forhold; forslaget om innsynsrett og forslaget om å innføre et solidaransvar. Wiersholm konkluderer med at det vil være i strid med prinsippet om organisasjonsfrihet etter menneskerettighetene. Innføring av solidaransvaret vil dessuten utgjøre ulovlig restriksjon etter EØS-retten.