"Norsk" vannsektorprosjekt i Afghanistan

Asplan Viak, gjennom NORPLAN, har vunnet stort prosjekt i Afghanistan.

I desember skrev Asplan Viak under en avtale for et 3 års NORAD finansiert vannsektorprosjekt på vegne av NORPLAN. NORPLAN eies av Asplan Viak og Multiconsult for oppdrag i utlandet.

Dette blir et faglig spennende og utfordrende prosjekt som bl.a. handler om følgende: kapasitetsoppbygging for hydrogeologisk kartlegging av vannforekomster, oppretting av GIS/ og informasjonssystem, opplæring av personell og design av vannforsyning i 3 byer i Faryab provinsen i nord Afghanistan. Vi skal også bistå med å sikre at metoder og opplegg som utvikles kan integreres i de nasjonale planleggingsmodeller for hele landet.

Oppdragsgiver er Ministry of Rural Rehabilitation and Development (MRRD) som er et viktig og betydningsfullt departement i Afghanistan. Vi skal ha prosjektkontor i ett av depertementets nye kontorlokaler i Kabul

Feltarbeid for hydrogeologiske undersøkelser skal gjøres I Faryab provinsen. Det skal drilles borehull og utføres hydrogeologiske undersøkelser. Norplan skal utarbeide arbeidsprogram og metode samt overvåke at arbeidet blir tilfredsstillende gjennomført. Den praktiske delen av feltarbeidet skal utføres av vår samarbeidspartner DACAAR, (Danske Afghanistankomite) og personell fra MRRD. DACAAR er en meget profesjonell organisasjon som kan mye om vann og som det blir spennende å samarbeide med.

Prosjektet har en budsjettramme på 27 millioner kroner. Hele beløpet kanaliseres gjennom NORPLAN. Det er et sterkt fokus på gjennomsiktighet i alle økonomiske forhold.

Arbeid i Afghanistan byr på utfordringer med hensyn til sikkerhetssituasjonen. For å finne tilfredsstillende løsninger vil vi engasjere lokale kvalifiserte folk som er tilstede daglig for å følge prosjektet. Våre fagfolk vil besøke Kabul ved korte besøk på en til to ukers varighet i forbindelse med viktige milepæler i prosjektet. Ellers blir mye av arbeidet utført hjemme med god kommunikasjon via internett. Gjennom våre lokalt engasjerte konsulenter vil arbeidsmodellen fungere.

I vårt tilbud ble det presisert at dette prosjektet skal ikke har noen tilknytning til militære aktiviteter i landet. Dette er et viktig prinsipp for vår arbeidsmetode hvor vi støtter oss i betydelig grad til frivillige organisasjoner som arbeider etter samme prinsipp.

Fra Asplan Viak er Svein Stoveland prosjektleder. Tor Gunnar Øverli dekker GIS/MIS mens Knut Terje Ellefsen og Berit Hultmann hjelper med prosjektadministrasjon. Senere skal Magne Kløve støtte i planleggingsfasen for vannforsyning i 3 utvalgte byer i Faryab.

Fra vår partner i NORPLAN, Multiconsult, kommer Gisle K. Grepstad med som hydrogeolog og Alexander Kristiansen er med som økonom. I tillegg har vi innleid noen eksterne fagfolk. Asbjørn Norbø skal lede opplæringsprogrammet og Elisabet Eikås holder kontroll med likestilling- og konfliktspørsmål knyttet til vannforsyning. David Banks, hydrogeolog fra England, leder det hydrogeologiske kompetanseområdet. Lokalt har vi rekruttert Abrar som assisterende teamleder og professor Hamid til kapasitetsoppbygging.

Prosjektet har en fastlagt ramme for arbeidsinnsats i «inception phase» som varer til slutten av februar. I den innledende fase skal prosjektet planlegges mer detaljert, men ikke strammere enn at det kan tilpasses forholdene i landet til enhver tid. Prosjektet vil derfor ha en avtalt budsjettramme med et skissert arbeidsprogram som vil være gjenstand for regelmessig revisjon. Arbeidet utføres basert på medgått tid. Dette gir nødvendig fleksibilitet og redusert risiko.

Vår utfordring er å tilpasse arbeidet til de forhold som er i Afghanistan, slik at prosjektet blir en del av et bærekraftig nasjonalt utviklingsprogram innenfor vannforsyning. Her har Asplan Viak flere gode medarbeidere med internasjonal erfaring og kompetanse som vil fungere som ressurspersoner i prosjektet,heter det på hjemmesiden til Asplan Viak.