Skal bygge Hakkebakkeskogen i Kristiansand

Dyreparken i Kristiansand utvider sitt Egner-univers. På en liten høyde over Kardemomme by skal Hakkebakkeskogen bygges.

Direktør Per Arnstein Aamot i Dyreparken kom med nyheten da Egner-året ble offisielt åpnet i Nasjonalbiblioteket tirsdag. Grunnsteinen til Hakkebakkeskogen skal legges ned 12. desember, på dagen 100 år etter at Thorbjørn Egner ble født.

– Vi har tenkt at folk skal sitte i vogner og få en togtur gjennom skogen. Både for oss og Egner-familien har det vært viktig å bevare skogen, slik at den ikke trås i stykker av de 500.000 menneskene som besøker oss hver sommer, sier Aamot.

Underveis i togturen blir det opptreden av skuespillere. Den første togturen gjennom skogen kommer til å skje i 2013 eller 2014.

Overveldet
– Vi i familien er overveldet over initiativet og alt det som skal skje rundt omkring i jubileumsåret, sier Thorbjørn Egners sønn Bjørn Egner til NTB.

Han er familiens representant i arbeidsgruppen for Egner-året, og har også i mange år arbeidet tett sammen med Dyreparken om utviklingen av Hakkebakkeskogen.

Tirsdag kunne Thorbjørn Egners oldebarn, ti år gamle Karoline Egner Granerud, klippe over den røde snoren og dermed offisielt åpne Egner-året 2012.

Det gjorde hun i nærvær av blant andre Oslos ordfører Fabian Stang (H), som galant klippet av en bit av den røde snoren og ga til Karoline som et minne. Før det leste han Kardemommeloven sammen med elever fra Ruseløkka skole i Oslo:

«Man skal ikke plage andre, man skal være grei og snill, og for øvrig kan man gjøre som man vil». Hadde alle fulgt denne loven, hadde vi ikke trengt de andre lovene, mente juristen Stang.

Multikunstner
Egner-året skal vise alle sider av multikunstneren Thorbjørn Egner. Det blir Egner-forestillinger på en rekke teatre, blant dem Riksteatret, Nationaltheatret, Agder Teater, Oslo Nye Teater og Christiania Teater.

Det kommer en rekke nyutgivelser av Egners bøker. «Karius og Baktus» kommer på urdu og somali – og som app. Det skal gis ut nyinnspillinger av Egners musikk, og det blir en egen Egner-uke i NRK Super.

Nasjonalbiblioteket og Norsk Barnebokinstitutt skal lage Egner-utstilling, som åpnes 24. mai og står over sommeren. Her belyses Egners arbeidsmetoder. Samtidig blir det laget en nettversjon av utstillingen, og det lages en plakatutstilling som tilbys folkebiblioteket over hele landet.

Til høsten blir det et stort Egner-seminar på Nasjonalbiblioteket, der ulike fagfolk ser på Egner fra sin vinkel.

– Det er viktig at vi feirer Egner. Han er en viktig del av vår kunnskaps- og kulturarv, på så mange områder. Han var en multikunstner, han både skrev og tegnet, han laget musikk, han laget lærebøker. Han har formet flere generasjoner nordmenn, sier nasjonalbiblioteker Vigdis Moe Skarstein til NTB.

Nasjonalbiblioteket koordinerer Egner-året, og har laget en egen nettside som blant annet inneholder en arrangementskalender.

– Vi oppfordrer alle som feirer Egner til å melde inn sine bidrag, sier Moe Skarstein