Nyttig INPUT

130 deltakere fant veien til Felix konferansesenter og årets INPUT-seminar torsdag 26. januar.

Her fikk man i tillegg til faglig påfyll også underholdene innslag fra konferansierene Knut Lystad og Tom Mathisen.

Stikkord for dagen var byggkvalitet, energikrav og sikkerhet. Bak dette skjulte det seg flere interessante innlegg, og temaene engasjerte et publikum som hadde anledning til å stille spørsmål direkte til foredragsholderne.

Trine Dyrstad Pettersen fra SINTEF Byggforsk snakket om energieffektivitet og nye krav, der hun oppfordret bransjen til å bruke tiden som kommer til å engasjere seg og holde seg oppdatert på kommende energiutfordringer.

Fra advokatfirmaet Hjort holdt Ola Mæland et foredrag om dispensasjon etter plan- og bygningsloven. Han pekte på at i dispensasjonssaker står hensynet til den enkelte og til det kommunale selvstyret ofte i motsetning til statens ønske om likebehandling og vern.

Man var også innom temaet krav til tiltak i eksisterende byggverk. Her pekte Pål A. Frostad Lorentzen fra Kommunal- og regionaldepartementet på at de klart mer ambisiøse kravene i TEK10 i noen tilfeller kan fremstå som uhensiktsmessige hvis de gjøres gjeldende for tiltak på eksisterende byggverk. Regelverket åpner for en viss bruk av skjønn, og Lorentzen mente at det må balanseres mellom å nå ambisiøse mål på miljøområdet og universell utforming og å sørge for praktiserbare regler som ikke er urimelige.

Endre Grimsmo fra COWI informerte om status på arbeidet med forskrift og veiledning når det gjelder uavhengig kontroll. Innføringen av obligatorisk uavhengig kontroll medfører store muligheter til kvalitetsforbedring, men også fare for store ekstrakostnader med misbruk av ressurser, alt avhengig av hvordan myndighetene og partene i byggebransjen vil agere ut fra de nye bestemmelsene i plan- og bygningsloven. Grimsmo mente også at den største utfordringen i nærmeste framtid vil være å fremskaffe ressurser til kontroll i en allerede sterkt presset byggebransje.

Martin Bloma fra brann- og redningsetaten i Oslo kommune, holdt et flammende foredrag om brannforebyggende tiltak og tilsynsarbeid. Han påpekte at TEK10 angir et minimumsnivå for brannsikkerhet som gir få rom for fravik og dispensasjon, samtidig som dagens tilsynsregime etter FOBTOT avdekker flere og flere avvik som skyldes feil prosjektering, feil utførelse og/eller feil i kontroll.

Kim Robert Lisø fra SINTEF Byggforsk oppsummerte dagen på en humoristisk måte sett fra sitt ståsted.

Last ned presentasjonene her