Ikke god nok kontroll med farlig avfall

Det er fortsatt farlig avfall som ikke blir samlet inn eller forsvarlig behandlet. Det er også utilstrekkelig kontroll med eksport av farlig avfall.

– Miljøverndepartementet må følge området tett med utvikling av regelverk, tilsyn og informasjon, sier riksrevisor Jørgen Kosmo.
Dokument 3:7 (2011–2012) Riksrevisjonens undersøkelse om håndtering av farlig avfall ble overlevert Stortinget 31. januar.

Selv om det er en nedgang i mengden farlig avfall som går til ukjent håndtering, viser undersøkelsen at mye av elektronikkavfallet ikke blir samlet inn. Avfall som ikke samles inn, eksporteres ulovlig, lagres eller ender i restavfallet.

Importører og produsenter av elektriske og elektroniske produkter har ansvar for avfallet fra sine produkter. Myndighetene har avdekket alvorlige feil og mangler i sine kontroller av returselskapene som skal sørge for at avfallet blir forsvarlig håndtert.

Riksrevisjonens undersøkelse har også påvist store svakheter i Sjøfartsdirektoratets oppfølging og kontroll med innlevering av farlig avfall fra skipsfart i norske havner. Dette øker risikoen for utslipp av olje og kjemikalier i havet. Riksrevisjonen forventer at Miljøverndepartementet følger opp Sjøfartsdirektoratet mer aktivt for å sikre bedre kontroll på området.

Undersøkelsen viser at noe farlig avfall som oppstår i Norge blir ulovlig eksportert, og noe av dette ender i utviklingsland som ikke er i stand til å ta forsvarlig hånd om avfallet. Klima- og forurensningsdirektoratet har inngått et samarbeid med Toll- og avgiftsdirektoratet, men det er så langt gjennomført få tilsyn med eksport av farlig avfall.

– Kontrollen med eksport av farlig avfall er utilstrekkelig. Det er nødvendig med mer regelmessig og risikobasert tilsyn for å stanse ulovlig eksport, understreker Kosmo.

Miljømyndighetene har etter eksplosjonen på Vest Tank-anlegget i 2007 styrket oppfølgingen av behandlingsanlegg for farlig avfall, men mange bedrifter følger fortsatt ikke regelverket som skal bidra til at farlig avfall blir tatt forsvarlig hånd om.

– Klima- og forurensningsdirektoratet må videreutvikle tilsynsmetodene og styrke samarbeidet med Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap for bedre tilsyn med avfallstyper som er felles ansvarsområder for de to direktoratene, sier Kosmo.

Miljøverndepartementet understreker i sin uttalelse til Riksrevisjonen at arbeidet med å sikre forsvarlig håndtering av farlig avfall er høyt prioritert, og at det er en løpende oppfølging av området. Departementet viser også til at det er iverksatt flere tiltak, blant annet styrket tilsyn og informasjon til bransjen, arbeid med endringer i regelverket for å forbedre innsamlingen av småelektronikk, og utvikling av et nytt nettbasert verktøy for kommunene. Miljøverndepartementet opplyser at det vil vurdere videre oppfølging av Riksrevisjonens bemerkninger i sitt arbeid med en ny avfallsmelding.

Dokumentet kan lastes ned her