Sika lykkes med ny prosjektavdeling

Sika Norge AS har listet over 100 store og mellomstore prosjekter som enten er aktive eller under bearbeiding i sin nye prosjektavdeling.

– Dette er en utvikling vi har arbeidet målrettet med siden vi ryddet litt i skuffene våren 2009, sier Jan T Andersen, som er administrerende direktør i det Sveitsiske datterselskapet i Norge.

– Vi har satt oss betydelige vekstmål for de neste årene, og så at Sika Norge måtte tenke nytt om fremtidig struktur og organisering dersom vi skulle nå disse målene. Gjennom vår tradisjonelle kontakt med beskrivende ledd (konsulenter og arkitekter), byggherrer og entreprenører, så vi tidlig at det lå veldig mange spennende og relativt store prosjekter i tuben. Det var egentlig bare et tidsspørsmål før disse ville komme til overflaten, sier Andersen.

Han sier at det er det tilfredsstillende å se at aktiviteten dette markedet er veldig høyt og at de får ta del i mye av dette.

– Det er selvsagt flere årsaker til denne suksessen, men for å nevne de viktigste: I 2010 etablerte vi en egen prosjektavdeling. I første rekke dedikerte vi to mann til utelukkende å kvalitetssikre hele verdikjeden fra beskrivelse, tilbud, prosjektoppfølging, logistikk og levering, til etterkontroll. Det viste seg raskt at godt gjennomførte prosjekter ofte genererte nye prosjekter. Suksessfaktorene var simpelthen fornøyde kunder og lønnsomme prosjekter. Likevel er ingen typer modeller eller struktur bedre enn de menneskene vi har satt på oppgaven. Derfor vil jeg trekke frem Bjørn Stockmann , som leder av denne prosjektavdelingen. Han etablerte faktisk Sika Norge AS tidlig på 70- tallet og bygget opp merkevaren Sika i Norge. Kombinasjonen av hans personlighet og mangeårige faglige erfaring og kompetanse, er rett og slett perfekt til rollen, legger Andersen til.

Stockmann arbeider tett med Helge Rutle som utelukkende kvalitetssikrer all logistikk i alle prosjekter.

– Rutle har mange av de samme kvalitetene som Stockmann, og kommer fra stillingen som logistikksjef. Sammen blir dette veldig bra. En annen vesentlig faktor er selvsagt at Sika faktisk har unik bredde i varesortimentet å tilby prosjekter i byggebransjen. Når dette budskapet når frem ser selvsagt de fleste aktører at de kan gjøre det enkelt for seg selv med én leverandør som dekker så mange behov i en byggeprosess, og én prosjektleder å forholde seg til. Stockmann bygger selvsagt prosjektgrupper etter behov, og knytter våre produktspesialister inn i prosjektene, sier Andersen i en pressemelding.

Resultatene så langt er en økende bredde i prosjektene, bedre kontroll og økonomi, og økt tilfredshet hos kundene.

– Jeg kan nevne til slutt at i tall betyr dette for eksempel at i år vil omsetningen øke fra 160 mill til over 200 millioner kroner. Noen av de viktigste prosjektene vi har vært inne i, og arbeider med, er Lambertseter Senter, Renovering av Oslo Havnelager, Senketunellen i Bjørvika, Barcode, Gardemoen, Statoilbygget på Fornebu, Aker bygget samme sted, Hardangerbrua , Risløkka Skole, div sykehus og så videre, sier Andersen.

De vil i år vokse godt over 20 prosent, som er i takt med de seneste kvartaler, og de har tatt mål av seg til å fortsette denne veksttakten de neste 5-6 årene.

– Da har vi et ganske ambisiøst mål for 2017, men som vi mener det er plausibilitet i. Vi planlegger 4-5 nyansettelser i distriktene i år, og fortsetter trykket i prosjektarbeidet der det er nødvendig å ansette flere prosjektledere også. Dessuten vil vi nok få litt ekstra gevinst av et planlagt helt nytt bygg med stor lagerkapasitet som vil sikre bedre og raskere leveranser. Lokaliseringen, og når vi kan ha dette ferdig er under evaluering i disse dager. Men nye lokaler er både nødvendig og gledelig, avslutter en fornøyd Andersen.