Vil være pionerer på automatisk strømavlesning

Men enn så lenge oppfordrer NVE strømkundene til å lese av måleren regelmessig for å få riktig strømregning.

NVE arbeider med å få på plass et regelverk om avanserte målings- og styringssystemer (AMS) som gjør at måleravlesningen kan skje automatisk.

Målet er at norske nettkunder skal bli blant de første som tar i bruk denne teknologien når den er på markedet om noen få år, melder direktoratet i en pressemelding.

Det pågår en omfattende teknologiutvikling på dette området i kjølvannet av EUs 2020 mål. Det vil da kunne etableres effektive systemer som gjør det praktisk mulig å styre strømforbruket i forhold til prisene i markedet og motta informasjon på ulike mediekanaler som, internett, webtv og mobiltelefon.

Men i påvente av de nye systemene, oppfordrer NVE strømkundene til å lese av målerne sine regelmessig. Dersom ikke, kan de stipulerte verdiene gi for liten eller for stor regning.

Det er nettselskapet som har ansvar for innhenting og kvalitetssikring av forbruket, og mellom hver måling benytter nettselskapet modeller for å fordele forbruket.

Nettselskapet skal ha gode rutiner for å innhente og kvalitetssikre disse verdiene minst én gang i året. NVE vil fortsette å følge opp at nettselskapene sørger for at strømmåleren leses av minst én gang i året.

Norge har et av de mest effektive kraftmarkedene i verden. Forbrukerne har per i dag mulighet til å velge kraftavtaler med påslag til kun omkring 1 – 2 øre/kWh mer enn hva kraften handles for på børsen.