Miljøvennlige Oslo-skoler

Undervisningsbygg har i de to siste årene arbeidet med å fjerne olje som primærkilde for oppvarming på 49 skoler. Nye energikilder er fjernvarme, varmepumpe, pellets, biofyringsolje og biogass.

Målsetningen Undervisningsbygg har hatt om å fjerne all oljefyring innen 2011, er nådd.

- Prosjektet startet for fire år siden med en konkurranse om hvem som hadde de smarteste og mest miljøvennlige løsningene for oppvarming av Osloskolene. Løsningene fra denne konkurransen er senere benyttet på flere av skolene. Totalt er det 49 skoler hvor det har vært gjort inngrep og hvor ca. halvparten er tatt i 2011. Av disse 49 er det 18 hvor det er installert fjernvarme, syv har installert varmepumpe, seks fyrer med pellets, 17 er konvertert til biofyringsolje og ett anlegg bruker biogass, forteller eiendomsdirektør Tore Fredriksen i Undervisningsbygg.

Oslo kommune har ambisiøse miljømål for å redusere CO2-utslipp, og Undervisningsbygg vil jobbe videre for å gjøre Osloskolene enda bedre også på energi- og miljøsiden. Det er en målsetning å redusere energibruken med 25% innen 2015 gjennom å gjennomføre konkrete energiøkonomiserende tiltak og bedre drift og styring av tekniske anlegg. Samtidig er det fokus på å skape gode holdninger på skolene, slik at en ikke bruker mer energi enn nødvendig.

- Dette har vært et spennende prosjekt som ser ut til å bli meget vellykket og som har en reell miljømessig betydning for Oslo kommune. Alle de nye oppvarmingsanleggene er nå kjørt i gang og ser stort sett ut til å fungere tilfredsstillende, sier Fredriksen.