Bleken ber Riksantikvaren frede Trondheim Torv

Billedkunstneren Håkon Bleken ber riksantikvar Jørn Holme gripe inn mot planene om restaurering av Trondheim Torv.

Trondheims politikere skal i løpet av våren vedta nye planer for opprustning av Trondheim Torv. Den kjente trondheimskunstneren Håkon Bleken er bekymret for at torget skal bli ødelagt for å imøtekomme kravene fra en privat investorgruppe, med investorene Ivar Koteng og Odd Reitan i spissen.

«Torvet i Trondheim står nå foran enda en restaureringsplan. Jeg er, i likhet med svært mange i byen, mer enn engstelig over hva dette vil føre til», skriver Bleken i et brev til Jørn Holme. Han ber Riksantikvaren engasjere seg i framtidsplanene for Trondheim Torv.

– Bør fredes
Trondheim Torv er knutepunktet i Cicignons storstilte, barokke byplan, som ble laget etter bybrannen i 1681. Det ligger midt i den sentrale aksen fra Nidarosdomen til Munkholmen.

– Torvet i Trondheim er et kulturminne av stor historisk verdi. Det kan ikke selges til høystbydende, sier Bleken til NTB.

– Jeg håper helst Riksantikvaren vil frede Torvet, iallfall slik at hovedkarakteren bevares. Forsøkene på å gjøre Torvet «festlig og gøyalt» kan raskt bære galt av sted, sier han.

Lang debatt
Debatten om Trondheim Torv har rast i årevis. Bystyret i Trondheim vedtok i 2007 en plan for opprustning av torget, med utgangspunkt i tegningene til den finske arkitekten Leena Marjamaa, som hadde vunnet en arkitektkonkurranse om utforming av Torvet.

Bystyret ga samtidig rådmannen fullmakt til å forhandle med private bidragsytere om finansieringen.

En sponsorgruppe med eiendomsutvikler Ivar Koteng og «kolonialmajor» Odd Reitan i spissen sa seg villig til å bidra med 50 millioner kroner.

Mer intimt
Men de likte ikke Marjamaas plan, og satte opp en liste med krav til hvordan de mente Torvet burde utformes. De ville ha et mer intimt torg med mer serveringsplasser, og en attraktivitet som kunne øke forretningenes omsetning. Torvet burde dessuten ha et mer «trøndersk» preg.

En kommunal prosjektgruppe la før jul fram en helt ny plan for Torvets framtid. Blant forslagene er å dekorere Torvet med «filleryer» i stein langs de vanligste ganglinjene der folk krysset den store, åpne plassen.

Det velkjente soluret ved foten av Olav Tryggvason-støtten vil også bli borte.

Planen har ennå ikke blitt behandlet i politiske organer i Trondheim. Noen beslutning i saken er ikke ventet før i mai eller juni.