Avinor bygger midlertidig radar

Avinor vil etablere en midlertidig radar for Haukåsen-radaren, som var ute av drift i november i fjor på grunn av mekanisk svikt.

Interim-radaren vil sammen med radaren på Gardermoen sikre nødvendige kapasitet for lufttrafikken inn/ut av Oslo lufthavn, og er et helt nødvendig steg på veien mot å etablere en permanent erstatning for radaren på Haukåsen.

Per i dag dekkes flyplassene rundt Oslofjorden i all hoved¬sak av radaren på Haukåsen nord for Oslo. Det er snart 20 år siden radaren ble satt i drift, og den er planlagt erstattet i 2013-2014. Dette er en omfattende jobb som vil medføre nedetid på minst et år. Første trinn i dette arbeidet er derfor etablering av en interim (midlertidig) MSSR (Monopulse Secondary Surveillance Radar).

Opprettholder nødvendig kapasitet
-Interim-radaren er et av flere viktige elementer i arbeidet med å opprettholde nødvendig kapasitet i luftrommet i Oslo terminalområde for å gjøre inn- og utflygningen til Oslo lufthavn, Gardermoen smidig og effektiv, sier direktør for Flysikringsdivisjonen i Avinor, Knut Skaar.

Det er et grundig forarbeid som legges til grunn for etablering og idriftsetting av en midlertidig radarløsning.

-Interimradaren vil bli satt opp på et sted med etablert infrastruktur, som kraft, vei og samband, for å gjøre etableringsperioden så kort som mulig, sier prosjektleder Stein Olav Berglund.

Han forventer at radaren vil være på lufta i løpet av et år.