Hareide vil myke opp arbeidsmiljøloven

Vi må ha et fleksibelt arbeidsliv som kan sikre jobb til flest mulig. Da er det også behov for å se på arbeidsmiljøloven, mener KrF-leder Knut Arild Hareide.

Under partiets lokalpolitikerkonferanse i Bergen fredag viste partilederen til at flere arbeidsgiverorganisasjoner synes dagens arbeidstidsbestemmelser er for strenge. Han stilte spørsmål om hvorvidt de lokale partene bør få større mulighet til å finne fram til fleksible løsninger.

– Likebehandling
– Det er viktig å se på arbeidsmiljøloven og gi fleksibilitet. Men selvsagt innenfor gitte maksimalrammer. Vi må innrette loven etter en ny og moderne tid, sier Hareide.
I foredraget til de 300 lokalpolitikerne som er samlet i Bergen kom Hareide også med kritikk av det nære samarbeidet mellom LO og Arbeiderpartiet om forhold i arbeidslivet.
– Ved å avgjøre de fleste sakene på kammerset gjennom uformelle kanaler med LO, blir UNIO, YS og Akademikerne bedt om å strø sand på avgjørelsene, sa Hareide.
– Det er viktig at regjeringen likebehandler arbeidstakerorganisasjonene. Jeg har et godt forhold til alle organisasjonene, også LO, men alle bør behandles på samme måte. Her er det behov for en oppfølgingsjobb fra regjeringens side, sier Hareide til NTB.

Sorteringssamfunnet
Partilederen sier at hovedbudskapet han hadde med seg til konferansen er at kampen mot sorteringssamfunnet er den viktigste saken for partiet denne vinteren.
– Innføring av tidlig ultralyd i svangerskapet gir ingen helsemessig gevinst. Jeg synes det er et paradoks at regjeringen vil tillate leting etter barn med Downs syndrom mens den sier at det ikke er greit å lete etter jentebarn. Jeg mener det er veldig galt å lete både etter jentebarn og barn med Downs syndrom. Vi trenger et samfunn med plass til alle, sier Hareide.
I talen tok han også til orde for at samfunnet må legge til rette for en bedre hverdag for familier med barn som har Downs.
– I dag blir altfor mange bare møtt med et søknadsskjema om abort, sa han.

Ikke bekymret
Hareide kom også inn på regjeringsspørsmålet som skal diskuteres i partiorganisasjonen framover. Han lover å lytte mye og snakke lite i prosessen.
Han viser til at Siv Jensen nylig har sagt at Høyre nærmer seg Arbeiderpartiet.
– Det er en analyse jeg er enig i. Det virker som om hun var bekymret, men jeg er ikke så bekymret for det, sier Hareide.
Han slo fast at det bare er en grunn for KrF til å være med i en regjering. Det er å gjøre en forskjell. Han trakk fram en rekke saker der KrFs standpunkter vil gjøre en forskjell. Det gjelder blant annet skolepolitikken, familiepolitikken, forholdet til tros- og livssynssamfunn, innsats mot fattigdom og en mer offensiv miljø- og klimapolitikk.

– Uakseptabelt
Hareide retter hard kritikk mot regjeringen etter at det torsdag ble klart at det blir en ny utsettelse av klimameldingen.
– Nå har vi under åtte år på oss for å nå klimamålet i 2020, og fortsatt krangler regjeringspartiene seg imellom og utsetter saken på nytt og på nytt, sier Hareide.
Han legger til at det ikke er vanskelig å komme videre hvis det er politisk vilje, og kritiserer regjeringens innsats:
– Jeg er sikker på at vi skal klare å få til en bedre klimapolitikk enn den regjeringen har ført de siste fire årene.