De politiske broilerne

Aftenposten tar opp en særdeles viktig sak, nemlig at statsrådene i regjeringen omgir seg med yrkespolitikere uten erfaring fra ordinært arbeidsliv. Tre av fire politiske rådgivere og statssekretærer har aldri hatt en «vanlig jobb», mot halvparten i Bondeviks siste regjering, skriver avisen.

Svært få av statssekretærene og de politiske rådgiverne har annen yrkesbakgrunn enn den man får i politiske partier, andre organisasjoner, departementer og samfunnsforskning. Nesten halvparten har samfunnsfaglig utdanning.

Dette er en sak som vi på lederplass har tatt opp flere ganger. Vi tror at det er alvorlig for demokratiet i Norge at vi får en liten gruppe mennesker med så stor makt. De kan gjerne sin teori fra universitet og høyskoler, men de er totalt uten erfaring fra arbeidslivet. De fleste kommer fra et ”lukket” system, og de agerer deretter. Problemet er at mange av disse menneskene er utrolig maktarrogante – og de tror de kan det meste om alt. Men det gjør de sannelig ikke.

Noen av landets desidert dyktigste politikere opp gjennom årene var gjerne flinke bønder, fiskere, skogsarbeidere, tømrere og steinarbeidere for å nevne noen yrkeskategorier eller så har de vært gode næringslivsledere. Vi skal ikke romantisere, og vi vet at vi i dag er i en annen tid, men det at vi i dag har en så stor overvekt av politikere som totalt mangler arbeidslivserfaring er etter vårt syn en stor svakhet.
Slike mennesker kan umulig i alle saker ta de rette beslutningene. Et annet problem er at stadig flere av broilerne rekrutteres fra offentlig sektor.

Nå må selvsagt alle oppegående mennesker som arbeider i næringslivet ta sin del av skylden. Hadde flere engasjert seg, kunne det vært lettere å rekruttere også slike folk.

Nå er det mange som i meget ung alder innretter seg på en karriere i politikken, og da er selvsagt mange beregnende nok til å satse på de partier som har makt og innflytelse.

For vår del ser vi dette som et stort faresignal.