Har du lyst å være med på nachspiel?

Jeg er den heldige eier av deler av min bedrift, Backe Bygg. Eierskapet deler jeg med andre gode kolleger og vår ”mor” som også eier mange andre selskaper.

Sven Chr Ulvatne

Daglig leder i Backe Bygg

Andre gjestekommentatorer

Audun Lågøyr, BNL

Baard Schumann, Selvaag Bolig

Egil Skavang, Arkitektbedriftene

Knut Jonny Johansen, Faveo prosjektledelse

Frode Nilsen, LNS

Johan Arnt Vatnan, Skanska

Terje R. Venold, Veidekke

Terje Moe, Gustavsen, Statens vegvesen

Petter Eiken, Skanska

Peter Gjørup, NCC

Anne Marit Bjørnflaten, Ap

Jon-Erik Lunøe

Ole Wiig, NSW

Steinar Gullvåg, AP

Bjørn-Erik Øye, Prognosesenteret

Morten Christensen, MajaTeknobygg

Hanne Rønneberg, SINTEF Byggforsk

Ketil Lyng, BNL

Stein Tosterud, Unicon

Sven Chr. Ulvatne, Backe Bygg

Trygve Slagsvold Vedum, Sp

Elisabeth Enger, Jernbaneverket

Jan Eldegard, byggutengrenser.no

Jon Sandnes, EBA

Kyrre Olaf Johansen, Entra

Øyvind Halleraker, Høyre

Trond Johannesen, MEF

Martin Mæland, OBOS

Liv Kari Skudal Hansteen, RIF

Frank Ivar Andersen, Byggmesterforbundet

Kim Robert Lisø, SINTEF Byggforsk

Tale Halsør, ZERO

Thor Eek, NBBL

Morten Lie, Direktoratet for byggkvalitet

Per Arne Bakken, Nordbohus

Når vi skal beslutte noe som angår den daglige drift, tar jeg som regel beslutningene etter å ha rådført meg med kyndige medarbeidere og kanskje andre som har mer vett enn meg selv. Er det store og viktige beslutninger, tar jeg en runde med styret mitt. Til slutt har vi generalforsamling hvor alle eiere har medbestemmelsesrett og selvsagt mulighet til å si sin mening uansett hvor mange prosenter de sitter med.

Slik fungerer det demokratiske aspektet ved norske aksjeselskap, her har vi alle skutt inn større eller mindre beløp og arbeider hardt for å få avkastningen vår.

Som ansatte i egen butikk har vi også flere hatter som vi tar av og på etter vær og vind, jeg mener etter hvilken rolle vi spiller. Jeg, for eksempel, er stort sett daglig leder. Noen ganger er jeg styremedlem og noen ganger er jeg en del av generalforsamlingen. Disse settingene er ulike, og jeg opptrer selvsagt forskjellig ut fra det.

Generalforsamlinger hos oss er ikke en heidundrende fest, men vi markerer gjerne gode resultater før vi ser fremover. Jeg kan ikke huske at vi noen gang har hatt behov for å gå på nachspiel.

Jeg skulle tro at disse grunnleggende demokratiske spilleregler også ligger til grunn når AS Norge er en av eierne.

Da jeg reiste på juleferie var TV2 eid av Ae-TV Holding, som igjen eies 50/50 av Egmont og A-pressen. Sistnevnte har Telenor Media Communication (TMC) som største - og LO som nest største - eier. Og TMC eies 100% av Telenor Communication II er selvsagt et heleid datterselskap av Telenor ASA, som igjen eies 53,97% av Staten v/NHD og en drøss med andre. Det er 1.6 milliarder Telenoraksjer, og NHD sitter på 867 millioner av disse. I gamle dager hvor vi hadde fysiske aksjer, ville Giske hatt en bunke som var 86,7 km høy, eller fylt et rom på 1.955 m2 golvflate. Hvilket jeg antar er noe større enn hans eget kontor.

Disse aksjene ble på sist generalforsamling representert ved Thorunn K Bakke. Thorunn hadde selskap av 46 andre, hvorav 42 hver hadde ”0,00%” innskutt kapital. Hvorvidt det var nachspiel sier protokollen intet om, men NHD sørget i hvert fall for å få protollført Statens syn på lederlønninger, men heller ikke mer av betydning.

Da jeg returnerte til gamlelandet 9.1, var tabloidavisene dekket av det famøse ”nachspielet” på Lorry. Nå synes jeg at Lorry er et riktig så trivelig sted, også til nachspiel, men jeg tror selvsagt ikke at TV2-salget til ”danskene” ble avgjort der og da. Jeg har heller ikke tillit til medias fremstilling av hendelsene på Lorry.

Likevel er det grunn til å sette spørsmåltegn ved Staten som eier i mange selskaper tilsynelatende bruker andre kanaler enn de formelle både å diskutere og beslutte, slik vi private er både opplært og avkrevet å gjøre. Hvor er diskusjonene i styrerommet, i generalforsamlinger og i bedriftsforsamlinger? Statens eierskap er uhyre viktig både i Telenor og i mange andre selskaper, og vi er avhengig av eierne spiller en aktiv rolle. Men la eierskapet være reelt, og ikke et skyggespill som kan sette andre aksjonærer på sidelinjen. På sikt vil dette medføre synkende respekt for norske politikere, men også mindre interesse for norske og internasjonale investorer til å gå inn i slike selskaper. Så får de som vil heller ta et dundrende nachspiel etter at beslutningene er fattet.

Jeg gleder meg selv til Backe Byggs neste generalforsamling. Her får vi alle eiere inn i en maxi-taxi, og kanskje tar vi en pølse og cola på nærmeste Statoil-stasjon. Så får Staten næring til sitt eierskap også her.