Trønder-hyllest fra comeback-Aftreth

– Viktig at trøndersk næringsliv blir styrket også med solide entreprenørbedrifter. Flott at det nå også går an å få etablert anleggsvirksomhet regionalt.

Det er den tidligere AF-sjefen og trønderen Per Aftreth (67) som sier dette i forbindelse med at han gjør comeback i byggenæringen ved å tilby sin anleggskompetanse til Teknobygg Anlegg hvor han også har sagt seg villig til å gå inn med 25 prosent eierandel.

Aftreth har etter at han trakk seg som konsernsjef i AF Gruppen, solgt alle sine aksjer i konsernet som har gitt han omlag 400 millioner som blant annet kan brukes til investeringer i virksomhet som han tror på.

Aftreth snakker svært rosende om hurtigvoksende Maja Teknobygg som han lærte å kjenne gjennom et engasjement for utbyggingsselskapet som står bak storprosjektet Hommelvik Sjøside med boliger og næringsarealer med beliggenhet helt ned ved vannkanten mellom Trondheim og flyplassen Værnes. I Maja Teknobygg kjente han igjen verdiene og kulturen fra AF.

– Da drev Maja Teknobygg med økonomisk gjennomgang av anleggsbedriften Grunnarbeid som de ønsket å kjøpe. Så spurte de om jeg kunne bidra til nysatsningen med min anleggskompetanse. Så viste en due diligence at det ikke stod så bra til med oppkjøpskandidaten som så ble slått konkurs, forteller Aftreth og fortsetter:

– Som kjent innledet Maja Teknobygg samtaler med bostyret og panthaver Handelsbanken om å videreføre hoveddelen av Grunnarbeids bygg- og anleggsvirksomhet. Da ble det plutselig en mulighet for meg eventuelt å gå inn på eiersiden, og det har jeg sagt meg villig til med 25 prosent, fremholder Aftreth som opplyser at han samtidig går inn som styreleder i det nye selskapet som heter Teknobygg Anlegg hvor den tidligere ringreven Per Inge Henriksen er daglig leder.

– Det er flott at det i dag er mulig å starte opp anleggsvirksomhet i Trøndelagsregionen. Tidligere var det vært kapitalkrevende å få dette til som resulterte i at det bare var de store riksdekkende entreprenørene som drev tungt innen anlegg, kommenterer Aftreth.

Han har imidlertid ingen planer om å flytte tilbake til fylket hvor han opprinnelig kommer fra.

– Det finnes ikke noe finere sted å bo her til lands enn i Oslo. Klimaet er langt bedre enn i Trøndelag, og i hovedstaden ligger skogen aldri langt unna innbydende til bruk, sier Aftreth som er en ivrig bruker av Marka både på sykkel og ski, og nå har han nettopp kjøpt seg toppleilighet i AF-prosjektet Grefsenkollveien 16 rett med naturen som nærmeste nabo.

Aftreth har passet på å holde seg langt unna AF-kontorene etter at han sluttet for å unngå å bli en syvende far i huset. Men han har et godt forhold til den nye ledelsen og er godt informert om hvordan det går med selskapet han var med på å etablere.

– Jeg er imponert over hva man har greid å få til. Det er bare å konstatere at det har gått mye bedre etter at jeg sluttet. Det ser jeg på som svært hyggelig, kommenterer han oppriktig.

Etter at han trakk seg tilbake som konsernsjef i AF, har ikke Per Aftreth vært helt passiv i byggenæringen. Han sitter som styremedlem i OBOS blant annet sammen med den tidligere entreprenøraktøren og sjefen for Entreprenørforeningen Inge Dolve som han for øvrig studerte sammen med på daværende NTH.

Han er også engasjert til å skrive et kapitel i jubileumsboken til Fjellspreningsforeningen som skal ha sin feiring i 2013. Dessuten har han etablert en stiftelse som skal støtte kunst, kultur og idrett hvor AFs tidligere styreleder, advokaten Lars Christiansen er leder sammen med blant annet Olve Skjetne.