Systemblokk Telemark og Brødrene Østbye Årets Betongelementfabrikk

Bedriftene Systemblokk Telemark AS og Brødrene Østbye AS ble torsdag kveld kåret til Årets Betongelementfabrikk 2011.

Kåringen fant sted på Betongelementforningens årlige medlemsmøte på Gardermoen.

Æresbevisningen Årets Betongelementfabrikk har blitt tildelt en av BEFs tilsluttede fabrikker siden 1994, i 2011 tildeles den for attende gang. Juryen har lagt vekt på følgende kriterier når man vurderte aktuelle kandidater;

Helse, Miljø og sikkerhetsarbeideBidrar til innovasjon og kunnskapsvekstMotiverer nyutdannede til en fremtid i bransjenViser endringsvilje og tilpasningsdyktighetHar vært en god ambassadør for bransjen gjennom siste årBidrar til en mer miljøvennlig produksjon i et samfunnsperspektiv

Juryen hadde mange gode kandidater til vurdering for året 2011, samtidig ønsket juryen å legge vekt på miljøaspektet ved vurdering av kandidatene. Juryen mener og at man bør se på hvordan bedriften møter utfordringen fra samfunnet rundt, og da med fokus på utslipp til det ytre miljø.

2011 har vært et utfordrende år for byggebransjen på tross av at markedet har bedret seg en del siden finanskrisen. På tross av et tøft marked er det særlig to bedrifter som peker seg ut, og som begge har satset mye på forbedringsprosesser, med særlig fokus på tiltak som bidrar til å redusere utslippene til det ytre miljø. Bedriftene er i så måte foregangsbedrifter. Selv om det er et økende fokus på byggematerialenes miljøegenskaper er det slike endringsprosesser et betydelig løft for en industribedrift, dette er et klart signal fra disse to bedriftene på at de tror byggematerialenes miljøprofil vil være en konkurranseparameter i fremtiden.

Systemblokk Telemark AS og Brødrene Østbye AS kunne derfor tildeles æresbevisningen Årets betongelementfabrikk for å være ambassadør for bransjen og for å motivere for og bidra til innovative og miljøvennlige produksjonsprosesser.

Systemblokk Telemark AS
Systemblokk har 48 ansatte og omsatte for ca.kr. 54 millioner kroner i 2010. Bedriften er fordelt på tre enheter, og produserer slakkarmerte og forspente betongelementer der de største produktgruppene er plattendekke (ca 90 000 m²) og veggelementer (ca 13 000 m²). Andre store produktgrupper er Systemblokk støttemur, belegningsstein, Ferdigbetong og to steinsentre.

Bedriften har hovedavdelingen sin i Bø i Telemark. Denne enheten fikk nytt produksjonsanlegg i 2008, samtidig besluttet man å satse på alternative energikilder (biobrensel). 90 prosent av energien som brukes i fabrikken er basert på biobrensel, dette har resultert i at produktene som leveres av bedriften har en mye bedre miljøprofil enn om man hadde basert energiproduksjonen på ikke fornybare energikilder.

Brødrene Østbye AS
Bedriften har 17 ansatte og omsatte for ca. kr. 26 millioner kroner i 2010. Daglig leder Edgar Bakke sier at selskapet tror på vekst, og at satsingen på mer miljøvennlig produksjon vil bidra til at bedriften strekker seg mot dette målet. Bedriften samlokaliserer to gamle produksjonssteder ved å bygge ut fabrikken på Elverum, samtidig forbedres produksjonsprosessen ved utskifting av gammelt utstyr og ved at man gjennomfører rasjonalisering og effektivisering av energibruken i det nye anlegget. Dette gjøres ved en kombinasjon av nye og innovative løsninger og ved at fabrikken knyttes til det lokale fjernvarmeanlegget. Dette innebærer at man kan kutte ut all energiproduksjon basert på fossile kilder, der fremtidig energibruk er 100 prosent fornybar bioenergi fra Elverum Fjernvarme AS (EFAS).

I juryen sitter John-Erik Reiersen (Betongelementforeningen), Gustav Amlie (Norcem) og Per-Helge Pedersen (Byggeindustrien).