Ikke krav om obligatorisk sentral godkjenning

I sitt innlegg under åpningen av Direktoratet for byggkvalitet varslet statsråd Liv Signe Navarsete at det ikke blir krav om obligatorisk sentral godkjenning for kontrollforetak i forbindelse med de nye kontrollreglene som trer i kraft 1. juli i år.

Om direktoratet

Direktoratet for byggkvalitet er den sentrale myndighet for det bygningstekniske regelverket, tilsynsmyndighet for reglene om dokumentasjon av byggevarers egenskaper og driver ordningen for sentral godkjenning av foretak etter plan- og bygningsloven.

Direktoratet er rådgiver for Kommunal- og regionaldepartementet og har få oppgaver direkte i byggesak. Der er kommunen myndighet og fylkesmannen er klageinstans.

Direktoratet for byggkvalitet har 60 ansatte og kontorer i Oslo og på Gjøvik.

 

ESA har startet sak mot Norge om den obligatoriske lokale godkjenningsordningen.

- Vi har således grunn til å tro at ESA har det samme synet på obligatorisk sentral godkjenning av kontrollforetak, og jeg mener det derfor ikke er fornuftig å sette i kraft denne regelen 1. juli, sa statsråden.

- Kontrollreglene vil, om de blir praktisert fornuftig, gi kvalitet for pengene selv om foretakene i første omgang bare blir godkjent av kommunene. Den frivillige sentrale godkjenningsordningen vil fortsette og være en støtte både for foretakene og kommunene, sa statsråden.

Statsråden sa videre at departementet og Direktoratet for byggkvalitet vil invitere til et nært samarbeid med næringen og kommunene når man starter arbeidet med å utrede alternativer til den obligatoriske godkjenningsordningene.

Navnet forplikter
Et seminar i Direktoratet for byggkvalitet markerte i dag navneskiftet fra Statens bygningstekniske etat (BE) til Direktoratet for byggkvalitet.

- Det er med stor glede at vi kan ønske velkommen til åpningen av nye lokaler for direktoratet, sa Kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete som åpnet seminaret.

1.1.2012 skiftet Statens bygningstekniske etat navn til Direktoratet for byggkvalitet.

- Navnet forplikter. Direktoratet skal bidra til gode bygg for et godt samfunn. Med gode bygg mener vi bygg som har gode visuelle kvaliteter og som er trygge og brukbare for alle. De er helse- og miljøvennlige med fornuftig økonomi gjennom hele livsløpet. Dette kan vi selvsagt ikke klare alene, sier Morten Lie, direktør i Direktoratet for byggkvalitet.

- Direktoratets rolle er blant annet å være bindeledd mellom Kommunal- og regionaldepartementet og byggenæringen. Derfor ønsker vi aktiv samhandling med de som bygger, andre statlige og kommunale myndigheter og fagmiljøer om å utvikle kunnskap, byggeregler og prosesser som fremmer kvalitet, sier Lie.

Bakgrunn for navneendringen
Siden etableringen i 1985 har etaten fått flere oppgaver enn det rent bygningstekniske, og fikk etter hvert behov for et navn som rommet hele ansvarsområdet og alle oppgavene til virksomheten. Oppgavene favner i dag hele spekteret av forhold som skaper kvalitet i det bygde miljø: Regelverket stiller krav til byggeprodukter, til byggverkene og prosessene som fører frem til ferdige byggverk og ordningen med sentral godkjenning fokuserer på aktørenes kvalifikasjoner.