Regjeringskvartal vil koste 5-10 milliarder

Et nytt og samlet regjeringskvartal vil koste mellom 5 og 10 milliarder kroner, anslår fornyingsminister Rigmor Aasrud (Ap).

Det fortalte statsråden under en orientering torsdag.

– Prosjektet har nok et perspektiv på fem til ti år, og jeg tror milliardene er i samme størrelsesorden, sier Aasrud.

Regjeringen har besluttet at de aller fleste departementene skal samles i regjeringskvartalet. Bakgrunnen for avgjørelsen er blant annet sikkerhetsvurderinger fra politiet, samt at reiseveien mellom departementene og til Stortinget skal være kortest mulig.

Må ikke rives
Under orienteringen opplyste Aasrud at skadene i høyblokken ikke er så store at bygningen må rives av byggtekniske årsaker.

Regjeringen vil ha en konseptvalgsutredning av ulike alternativer i regjeringskvartalet, og vil konkludere i 2013.

Fornyings- og administrasjonsdepartementet (FAD) har i et halvt år utredet hva som skal skje med regjeringskvartalet etter terrorbombens ødeleggelser 22. juli.

Tre forslag
Konklusjonen var først varslet før jul, men har blitt utsatt flere ganger. Torsdag valgte statsråden å ikke konkludere i saken, men legge fram tre forslag til debatt. Disse er:

*Å la bygg stå for å reparere og rehabilitere innvendig

*Å rive og bygge helt nytt

*Å rive, men beholde deler av de gamle bygningene. Dette skal inkludere å rive høyblokken, men la noen av veggene som har kunstverk risset inn i betongen stå, for så å bygge nye bygg inntil.

Utvalget får også i oppdrag å se på om Utenriksdepartementet og Miljøverndepartementet – begge med plassering andre steder i Oslo sentrum – kan samlokaliseres med de øvrige regjeringskontorene. Forsvarsdepartementet, som har tilhold på Akershus festning, er ikke en del av denne vurderingen.

Vil ha folks mening
For å få til en bred og åpen prosess har regjeringen opprettet en blogg der folk kan komme med sine meninger.

Allerede minutter etter at orienteringen var ferdig onsdag hadde flere personer bidratt med sine synspunkter.

Uenighet innad i regjeringen om høyblokken skal rives eller ikke, skal være medvirkende til at Aasrud ikke vil konkludere i saken.

Det blir opprettet en egen blogg der alle fram til 1. april kan komme med innspill:Blogg.regjeringen.no/regjeringskvartalet

Her er Asplan Viaks rapport